Ως το τέλος Οκτωβρίου η αξιολόγηση των Δήμων

DHMARXOI SYNTAGMAΈως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα στοιχεία για την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σ΄ αυτό κατέληξε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γενικού γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε  και είχε ως αντικείμενο τα κριτήρια αξιολόγησης των δήμων.

Η αξιολόγηση των δήμων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει μέχρι το Σεπτέμβριο, που θα δρομολογηθεί το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων και που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του δημοσίου από την τρόικα, να έχει μία πρώτη εικόνα για τα περιθώρια που υπάρχουν για την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στους δήμους.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα δύο υπουργεία, από τους δήμους θα αντληθεί μεγάλος αριθμός εκ των 8.200 υπαλλήλων που απομένουν για το πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης με δηλώσεις του την Τρίτη, διευκρίνισε ότι «από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους. Πρέπει όμως να προχωρήσει η αξιολόγηση. Αν προχωρήσει θα πάμε πραγματικά στοχευμένα στην κινητικότητα». Άρα με την αξιολόγηση οι δήμοι θα οδηγηθούν όχι οριζόντια αλλά στοχευμένα στην κινητικότητα των υπαλλήλων τους.

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση των δήμων. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι αν και η κυβέρνηση επικαλείται συχνά το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση, ωστόσο η ίδια δεν είχε καθορίσει τα κριτήρια και εγκαλούσε τους δήμους για την καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως για τα κριτήρια αξιολόγησης των δομών και των εργαζομένων στους δήμους, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Και αυτό γιατί βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ