Ψίχουλα στην Ήπειρο… Μόλις πέντε εκατομμύρια, για πέντε χρόνια, σε τριακόσιους νέους αγρότες!

KOPADI

KOPADIΜε…ψίχουλα από το κεντρικό κράτος, επιχειρείται η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο και με τα ίδια ψίχουλα επιχειρείται η επιστροφή των νέων στο χωράφι….

Τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα των τελευταίων ημερών, όταν τελικά μεταφράζονται σε αριθμούς, καταδεικνύεται ότι ούτε φιλόδοξα είναι και μάλλον δεν πρόκειται να αποδειχθούν και αποτελεσματικά.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια λοιπόν, η Ήπειρος θα ενισχυθεί με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων προκειμένου να ενισχυθούν μόλις τριακόσιοι νέοι αγρότες!!!

 

Αν και θεωρείται η κατεξοχήν αγροτική περιοχή της χώρας, μάλλον αδικείται στην κατανομή. Ενδεικτικό είναι ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύεται με το διπλάσιο ποσό και για τον διπλάσιο αριθμό νέων γεωργών!

Τετραπλάσια είναι τα κονδύλια στην όμορη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας καθώς φτάνουν στα 21 εκατομμύρια και διπλάσια στην επίσης όμορη Δυτική Μακεδονία.

Οι ενισχύσεις θα δοθούν σε παραγωγούς ως 40 ετών οι οποίοι εντάσσονται στο καινούργιο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών».

Οι πρώτες πληρωμές, θα καλύπτουν το 70% της συνολικής ενίσχυσης (πριμ πρώτης εγκατάστασης) και ήδη δόθηκε εντολή του Υπουργού, για να προχωρήσουν ταχύτατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών που δικαιούται ο κάθε παραγωγός.

Στόχος του υπουργείου είναι να αποδοθεί το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014.

Οι δυο επόμενες δόσεις (15% εκάστη) θα καταβληθούν μέσα στην πενταετία, όπως άλλωστε προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση όλων των δεσμεύσεων του προγράμματος από τους δικαιούχους.

Το νέο πρόγραμμα είναι το πρώτο που υλοποιείται μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς η τελευταία προκήρυξη για «νέους αγρότες» είχε εκδοθεί προ τετραετίας.

Η νέα προκήρυξη είχε ευρεία απήχηση, ενώ με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισπεύστηκαν όλες οι διαδικασίες για την έγκριση των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, ενώ διασφαλίστηκαν και τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι επιλαχόντες.

Στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουν προβλεφθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νέων Αγροτών.

Ήδη, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι νέες προκηρύξεις να αρχίσουν να ανακοινώνονται από το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ