Χωρίς ειδήσεις η απάντηση στην ΠΕΔ Ηπείρου

KALOGIANNHS S 8 4

KALOGIANNHS S 8 4Χωρίς ειδήσεις και χωρίς να προσθέτει τίποτα καινούριο σε όσα είναι ήδη γνωστά για την εξέλιξη των μεγάλων έργων είναι η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη στο ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου.

Στην απάντηση, η οποία είναι πράγματι άμεση, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα στον τομέα των οδικών έργων, όπως επίσης του αεροδρομίου και του λιμανιού.

Αναλυτικά αναφέρει: α) Για την Ιόνια οδό:

 

Η Ιόνια οδός δεν «διακόπτεται» στα Ιωάννινα, όπως αναφέρει το Ψήφισμα. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνει, εξ αρχής, το τμήμα Αντίρριο – Ιωάννινα.

Για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, οι μελέτες εκπονήθηκαν το διάστημα 2005 – 2009 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (τον Σεπτέμβριο 2009). Η Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων επέβαλε την εκπόνηση πρόσθετων μελετών (όπως οριστικών μελετών τεχνικών έργων, μελέτη ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου στο Βορτοπό, κ.α.).

Η παράκαμψη του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, στην περιοχή Ελεούσας – Ροδοτοπίου στην οποία αναφέρεται το Ψήφισμα, έχει περιληφθεί στις οριστικές μελέτες που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν διαβούλευσης με τους τοπικούς Φορείς.

Δυστυχώς όμως, επί μία τριετία σχεδόν, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2012, δεν προχώρησαν οι διαδικασίες ένταξης του οδικού τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά στο ΕΣΠΑ, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μου.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, κίνησε όλες τις σχετικές διαδικασίες. Έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Διός στο Βορτοπό (και μάλιστα με ομόφωνη Απόφαση του ΚΑΣ) και έχουμε ετοιμάσει το σχετικό Τεχνικό Δελτίο του έργου.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα της Κλόκοβας, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει την περιπορεία της Κλόκοβας, με κατασκευή γεφυρών. Για τη χάραξη αυτή εκκρεμούν αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επισημαίνω δε ότι ουδέποτε ελήφθη απόφαση να μείνει εκτός Σύμβασης Παραχώρησης το εν λόγω τμήμα.

β) Για τον άξονα Ε-65

Αντίστοιχη εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει και για το τμήμα του οδικού άξονα Ε – 65, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία οδό.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασίες στα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων επανεκκίνησαν ήδη και αυτό είναι πολύ θετικό για την εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

γ) Για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η λύση του ανασχεδιασμού του έργου που ανακοινώσαμε προ δεκαπενθημέρου, με τη μη κατεδάφιση αλλά αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου και την προσθήκη νέου, μικρότερης επιφάνειας, είναι η βέλτιστη στις σημερινές συνθήκες, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, διότι:

             είναι κατά 13 εκατομμύρια ευρώ οικονομικότερη (και δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από αμιγώς εθνικούς πόρους, η εξεύρεση αυτού του ποσού είναι εξαιρετικά δύσκολη), σαφώς πιο λειτουργική, ενώ δεν διαλύεται η υφιστάμενη εργολαβία.

γ) Για τα υπόλοιπα έργα

Δημοπρατήσαμε και κατασκευάζονται ήδη δύο σημαντικά έργα στην Ήπειρο, προϋπολογισμού άνω των 10 εκατ. ευρώ το καθένα:

α) η ολοκλήρωση της παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας και

β) η σταθεροποίηση του επιχώματος στο τμήμα «Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Περιστερίου», ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου της Εγνατίας οδού.

Παράλληλα, επανεκκίνησαν και υλοποιούνται με γρήγορο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, που είχαν διακοπεί επί διετία (2010 – 2012), αφού λάβαμε υπ’ όψη τις προτάσεις των Τοπικών Αρχών».

Και ο Σταύρος Καλογιάννης καταλήγει:

«Τέλος, σας ενημερώνω ότι, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα, ενισχύσαμε ήδη με έκτακτες επιχορηγήσεις την Περιφέρειά μας και Δήμους των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου για έργα οδοποιίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί και για άλλους Δήμους.

Είμαι στη διάθεση της ΠΕΔ για πληρέστερη ενημέρωσή σας επί των θεμάτων που αφορούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ