Χριστούγεννα με ηλιοφάνεια…

spiti xristougenna

spiti xristougenna

Όσοι περίμεναν λευκά Χριστούγεννα σίγουρα θα απογοητευθούν… Παρότι τις τελευταίες ημέρες ο υδράργυρος έκανε βουτιά και τα ορεινά της Ηπείρου πάγωσαν, η βδομάδα των Χριστουγέννων δεν θα φέρει χιόνια, ούτε καν βροχές…

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ήπιος αναμένεται ο καιρός τα Χριστούγεννα, με θερμοκρασίες υψηλότερες για την εποχή σε όλη τη χώρα, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατεί ηλιοφάνεια.

Ο υδράργυρος έως και την Παρασκευή των Χριστουγέννων παίρνει την ανιούσα και ο καιρός δεν θα θυμίζει σε τίποτα εικόνες άλλων ετών, εικόνες βαρυχειμωνιάς..

Ωστόσο, προς το τέλος του μήνα, φαίνεται μία αξιόλογη μεταβολή, με κύριο χαρακτηριστικό της, τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Οι μετεωρολόγοι ωστόσο επισημαίνουν πως είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις της περιόδου Πρωτοχρονιάς.

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που έχει εδώ και περίπου 20 ημέρες επεκταθεί σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη εμποδίζει τη δημιουργία χαμηλών πιέσεων και συνάμα κακοκαιριών.

Είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα όλης της Ευρώπης, να διανύει παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας αυτή την περίοδο, όπου κανονικά σε πολλές περιοχές θα έπρεπε να χιονίζει, να βρέχει και να έχει τσουχτερό κρύο. Κάτι τέτοιο ο αντικυκλώνας το εμποδίζει, καθώς λειτουργεί ως «σταθεροποιητής» δημιουργίας κακοκαιριών.

Αυτό σύμφωνα με ξένους μετεωρολόγους, οφείλεται στο φαινόμενα Ελ Νίνιο στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν γνωρίζει ωστόσο κανένας αν ο αντικυκλώνας της Ευρώπη σπάσει τελείως ακόμα και μετά τη Πρωτοχρονιά, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως σε περίπτωση που σπάσει ένας τόσο ισχυρός αντικυκλώνας, η κακοκαιρία που θα επέλθει από την εισβολή των χαμηλών πιέσεων μέσα στις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα, θα επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα με ψύχος, χιονοθύελλες αλλά και ισχυρές καταιγίδες.

Λίγη υπομονή λοιπόν και θα δούμε αν θα κάνουμε λευκή Πρωτοχρονιά ή όχι!
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ