Χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίους

EPIXEIRHSH1Δάνεια για ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, υπολογίζεται να χρηματοδοτηθούν εφέτος από τις τράπεζες με την εγγύηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκος, το ενδιαφέρον των τραπεζών αυξάνεται συνεχώς και υπολογίζεται ότι θα πέσουν στην αγορά κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα που αφορά στη γενική επιχειρηματικότητα, 6 εκατ. ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα, 140 εκατ. ευρώ για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, 150 εκατ. ευρώ για το θεματικό τουρισμό αφαλάτωση κ.λπ και 10 εκατ. ευρώ για την καινοτομική επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ετοιμάζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον» για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκατ. ευρώ.

 

Οι αλλαγές αφορούν στην περαιτέρω μείωση των δικαιολογητικών, στην μείωση κατά ένα μήνα στο χρόνο που απαιτείται για ένταξη στο πρόγραμμα, ειδικός σχεδιασμός για πολυκατοικίες και αύξηση του προϋπολογισμού για ειδικές περιπτώσεις, «αλλά τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 20.000 κατοικίες από 25.000 αιτήσεις.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά στα προγράμματα ο κ. Γεροντούκος ενημέρωσε ότι:

– Το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα ενισχυθεί με την αξιοποίηση – ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (170 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (50 εκατ. ευρώ). Επιπλέον μειώθηκε η σχέση συνεπένδυσης έτσι ώστε για κάθε 1 ευρώ που θα συνεισφέρει ατόκων η ΕΤΕΑΝ στο Ταμείο, οι δανειοδότριες τράπεζες να συνεισφέρουν άλλο 1 ευρώ (συντελεστής μόχλευσης 1:1).

Ειδικότερα, η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά υπό μορφή δανείων κεφαλαίου κίνησης 4ετούς διάρκειας ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ (225 εκατ. ευρώ από το Ταμείο και 225 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες).

Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή του 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους λόγω της σχέσης συνεπένδυσης 1:1 και λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών στην αγορά εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5% προ λοιπών επιβαρύνσεων.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

– Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας) που αφορά στην ενίσχυση ΜμΕ μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

– Με νέους όρους θα είναι η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν στη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον τουρισμό – πράσινη οικονομία. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίων κίνησης. Σημειώνεται ότι μπορούν να επωφεληθούν και επενδυτές και επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.

Σε ό,τι αφορά στις λοιπές δράσεις, από το ΕΤΕΑΝ σημειώθηκε ότι συνεχίζεται το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους 90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Προϋπολογισμός 45 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕΑΝ εγγυάται για δύο χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά ΜμΕ και 50% των εγγυητικών επιστολών. Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΝΑΛΙΟ που δραστηριοποιείται στην εγγύηση δανείων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία (ΕΠΑΛ) αλλά αφορά και νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε ο κ. Γεροντούκος έχει αρχίσει να εκδηλώνεται τραπεζικό ενδιαφέρον.

Υπογράμμισε ότι έχει δοθεί δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ και τα οποία παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους. Η παράταση της λήξεως των υποχρεώσεων πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την Τράπεζα που τηρούνται οι οφειλές και εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ του αιτούντος και Τραπέζης κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ προκειμένου να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη διάρκεια ισχύος της εγγυήσεως της.

Τέλος, σημείωσε το ΕΤΕΑΝ στο τέλος του 2012 ξεχρέωσε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που ανέρχονταν στο ποσό των 270 εκατ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα δάνεια που δεν εξοφλούνται, σχολίασε ότι οι υπολογισμοί του ταμείου σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπτωσης εγγυήσεων προς τις τράπεζες από ασυνεπείς επιχειρήσεις δεν δείχνουν το ΕΤΕΑΝ να πληρώνει πάνω από το 15% των οφειλόμενων ποσών και το ποσοστό αυτό θεωρείται ικανοποιητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ