Χαμένοι στο άσυλο… Που εξαφανίστηκαν οι πρόσφυγες;

akatsptoti

akatsptoti

Χαμένοι στην… προκαταγραφή εμφανίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που υποτίθεται ότι καταμετρώνται σε καθημερινή βάση στις δομές φιλοξενίας.

Περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, βάσει του καταλόγου που δημοσιεύει καθημερινά το Συντονιστικό της κυβέρνησης.

Για όλους αυτούς ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου μία διαδικασία προκαταγραφής, η οποία εμφανίστηκε ως το πρώτο στάδιο για να μπορέσει κάποιος να καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και να διαμορφωθεί μία καθαρότερη εικόνα για τη σύσταση του πληθυσμού καθώς υπήρχαν πολλά κενά και ασάφειες.

Με τα σύνορα κλειστά, η κατάθεση αίτησης ασύλου θεωρείται πλέον ο μοναδικός δρόμος μέσω του οποίου μπορεί κάποιοι από αυτούς βρεθούν στη Βόρεια Ευρώπη. Θα ήταν λοιπόν λογικό στη διαδικασία αυτή να προστρέξουν τουλάχιστον οι 50.000 που «καταμετρώνται» από την κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα η Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση για την προκαταγραφή ολοκληρώθηκε, δεν έδωσε όμως αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι τελικά προσήλθαν στα ειδικά συνεργεία από κάθε Κέντρο Φιλοξενίας. Είναι ωστόσο γνωστό ότι από τον Κατσικά προσήλθαν 520 πρόσφυγες.

Το μοναδικό επίσημο συνολικό στοιχείο είναι ο αριθμός των 20.100 ατόμων που είχαν προκαταγραφεί μέχρι τις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι τι έγιναν οι υπολοιποι 30.000;

Σύμφωνα με τα στοιχεία χιλιάδες προσφύγων φαίνεται να μην προσήλθαν να προκαταγραφούν κάτι το οποίο εμμέσως παραδέχεται και η Υπηρεσία Ασύλου που αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν, κανονίζοντας το ραντεβού για την καταγραφή, κατά προτίμηση, μέσω Skype».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ