Φ. Φίλιος: Λαϊκίζει η αντιπολίτευση σε βάρος της πόλης

FILIOS F

FILIOS FΆμεση και καυστική απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα ο οποίος έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στον Εισαγγελέα με αφορμή το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου ενώ ζήτησε και τις παραιτήσεις του Δημάρχου και του αντιδημάρχου οικονομικών έδωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

«Αυτό που κάνει ο κ. Γκόντας είναι να λαικίζει σε βάρος της πόλης και του Δήμου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος παραβιάζει θύρες ανοιχτές», υπογράμμισε ο δήμαρχος και  απάντησε σε ένα προς ένα τα σημεία, όπως έχει πράξει δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες χωρίς αποδείξεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος χρόνου. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μόλις ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία για το πρόβλημα που υπάρχει στην ταμειακή υπηρεσία, αμέσως σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

 

Στις 5 Μαρτίου ορίστηκαν ορκωτοί λογιστές προκειμένου  να κάνουν πλήρη έρευνα ενώ κλήθηκε και ο λογιστής, ο οποίος επί σειρά ετών συνεργάζονταν με τον δήμο.

Παράλληλα συγκροτήθηκε πενταμελής υπηρεσιακή επιτροπή για πλήρη επανέλεγχο σε όλες τις εγγραφές της ταμειακής υπηρεσίας, από τα πρωτότυπα παραστατικά στοιχεία εσόδων και εξόδων.

«Ο έλεγχος αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι συμπεράσματα προκύψουν θα οδηγηθούν αρμοδίως» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Σχετικά με τις παραιτήσεις που ζήτησε ο κ. Γκόντας από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο κ. Φίλιος απάντησε με καυστικότητα: «Θα έπρεπε να παραιτηθούμε αν είχαμε συνάψει καινούρια δάνεια, θα έπρεπε να παραιτηθούμε αν είχαμε δημιουργήσει τεράστιες οφειλές, αν δεν βάζαμε σε λειτουργία τον μισοπεθαμένο μηχανισμό που άφησε ο κ. Γκόντας, αν δεν πληρώναμε τα χρέη που μας κληρονόμησε, αν δεν είχαμε κινήσει τη διαδικασία για την διασφάλιση 10.4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πληρώσουμε παλιές οφειλές και αν, εν τέλει, δεν είχαμε διασφαλίσει έργα ύψους 150 εκατομμυρίων για το δήμο μας».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτα και καταλόγισε λαικισμό στον κ. Γκόντα, λαικισμό που είναι σε βάρος της πόλης και του δήμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 η υπηρεσία παρέδωσε κλεισμένο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ σημείωσε ότι η βασική στόχευση του ελέγχου που γίνεται είναι η πλήρης επανεγγραφή όλων των στοιχείων της ταμειακής υπηρεσίας.

Σχετικά με το λογισμικό που αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι, ο δήμαρχος σημείωσε ότι έγινε ύστερα από υπηρεσιακή εισήγηση. Δεν επρόκειτο για καινούριο πρόγραμμα αλλά για αυτό που χρησιμοποιούσε ο πρώην δήμος Μπιζανίου, το οποίο κρίθηκε ότι είναι πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές, πιο αξιόπιστο και μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες του δήμου.

Έκανε γνωστό ότι υπάρχουν αντίγραφα από όλα τα αρχεία των δύο προγραμμάτων στη Διεύθυνση Προγραμματισμού ώστε να είναι δυνατός περαιτέρω έλεγχος ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα το έλλειμμα να έρχεται από το παρελθόν και για αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαχειριστικού ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ