Φώντας Χήτας: Το Ανήλιο της Πίνδου

biblio xita

biblio xita

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Στη σκιά του ήλιου – το Ανήλιο της Πίνδου», του Ηπειρώτη δημοσιογράφου Φώντα Χήτα, από τις Εκδόσεις «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ».

Στο πάνελ των ομιλητών, αξιόλογοι εισηγητές, όπως δημοσιογράφος – συγγραφέας και συνιδρυτής των εκδόσεων «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ», Αλέκος Παπαδόπουλος, βραβευμένος με το Βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί», ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Προβόπουλος, ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Σωτήρης Τριανταφύλλου και ο Διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσοβιτών Αθήνας, Αποστόλης Μπίσας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κορακής.

Το βιβλίο του Φώντα Χήτα, αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή, τις ρίζες και τη βλάχικη κοινωνία του Ανηλίου της Πίνδου, κι ακόμη τις μορφές που ανέδειξε ο τόπος, τις δράσεις και την προσφορά τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις ενός τόπου με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ιστορία γενικότερα.

Όπως είπε ο συγγραφέας «ο τίτλος του βιβλίου φυσικά και είναι αλληγορικός, για έναν τόπο, μια κοινωνία που από τα παλιά, την ύπαρξη του ως τις μέρες μας, πορεύτηκε μαζί με τον σπουδαίο γείτονα, το σημερινό Μέτσοβο.

Η λαλιά μας, ελληνική και βλαχική, η ιστορική κοινωνική διαδρομή, η πολιτιστική μας ταυτότητα, σηματοδότησαν αιώνες τώρα, την κοινή πορεία των άλλοτε μαχαλάδων του Μετσόβου, Προσήλιο και Ανήλιο, «του Φλόκα το στερέωμα», κατά τον πρωτοευεργέτη μας.

Κοινή διαδρομή, που δεν θα πρέπει να λησμονιέται, όταν γίνεται η ιστορική προσέγγιση και καταγραφή, η αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες του κοινού μας τόπου, κάτι που το βιβλίο αυτό επιχειρεί να πράξει από την πλευρά του.

Οι αναφορές στη βλαχική γλώσσα, όπου κρίθηκε απαραίτητο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς απλουστεύσεις και φοβικά σύνδρομα άλλων εποχών».

Οι προσωπικότητες που αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες της έκδοσης και σχετίζονται άμεσα με το Ανήλιο, είναι τέκνα του και αγγίζουν ευρύτερα την κοινωνία, το ελληνικό Έθνος.

Ανάμεσα τους, οι:

*Αναστάσιος Μανάκης, Φιλικός, μετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, Γενικός Πρόξενος μετέπειτα στη Σερβία, ευεργέτης στην Αθήνα, ίδρυσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο στα Λιόσια (σημερινό Ίλιον), οργάνωσε την πολιτοφυλακή της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων. Υπήρξε από τους εκτελεστές της Διαθήκης του Μιχαήλ Τοσίτσα, ως ανεψιός της συζύγου του Ελένης Τοσίτσα.

*Ελένη Τοσίτσα, σύζυγος του Μιχαήλ Τοσίτσα, μία εκ των 4 ευεργετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μαζί με τους Μετσοβίτες Γεώργιο Αβέρωφ, Νικόλαο Στουρνάρη και το σύζυγο της, με τεράστιο έργο στην Αθήνα.

*Βασιλάκης Ρέκατας, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κατέγραψε και εξέδωσε βλαχικές ιστορίες και παραμύθια, καθώς και Μελέτη για το έργο του Κωστή Παλαμά, «Ύμνος στην Ελευθερία».

*Βενέδικτος Πετράκης, Ιερομόναχος με σπουδαίες αγαθοεργίες και σημαντική κοινωνική δράση στο Αγρίνιο, όπου και τιμάται.
*Νάσος Μαντέκος, Εξέχουσα προσωπικότητα της Ιατρικής, εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ελονοσίας, με την επιστημονική του ανακάλυψη («Τοξική επίδραση του Neocid»), που οδήγησε στην παρασκευή του «Ντι Ντι Τι» (DDT), με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να την υιοθετεί και να την εφαρμόζει σε προγράμματα του στην Ασία και την Αφρική.

«Το βιβλίο ήταν για μένα μια υπόσχεση ζωής, μια κατάθεση ψυχής.
Για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, γαλουχήθηκα.
Για τον τόπο που αποτελεί για μένα και φαντάζομαι για όλους μας που πονάμε και αγαπάμε τις Μικρές μας Πατρίδες την δικιά μου Ιθάκη», κατέληξε ο συγγραφέας, καταχειροκροτούμενος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ