Φταίνε τα παιδιά για τα προβλήματα με τα αδέσποτα!

ADESPOTA SYSKEPSIΗ τεράστια ανεπάρκεια του Δήμου Πρέβεζας αλλά και η ουσιαστική ανικανότητα των οργανώσεων ζωόφιλων αναδείχθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα με βασικό αντικείμενο τα αδέσποτα ζώα, την διαχείρισή τους και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Η σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια των σφοδρών επιθέσεων που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, επιθέσεις που συνεχίστηκαν και στη σύσκεψη αγγίζοντας μάλιστα τα άκρα με μέλη των οργανώσεων να καταλογίζουν ευθύνες στα παιδιά για τις επιθέσεις που δέχονται από τους σκύλους.

 

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας να δίνει σαφείς οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν όλοι όσοι διατηρούν ζώα προκειμένου να τα θωρακίσουν στη λύσσα.

Στο πλαίσιο αυτό όλα τα αδέσποτα σκυλιά θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της λύσσας. Για τις περιπτώσεις όπου τα σκυλιά δεν τσιπαρισμένα και εμβολιασμένοι θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Στην περίπτωση των αδέσποτων, όπου εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα, τα σκυλιά θα πρέπει να απομονωθεί σε ειδικούς χώρους του καταφυγίου, να παρακολουθηθούν επί δεκαπέντε ημέρες και αν δεν παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα θα αφήνονται ελεύθεροι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα υπογραμμίζοντας τις ευθύνες αλλά και τις παραλείψεις τόσο από το Δήμο όσο και από το σωματείο Παρέμβαση.

Τονίστηκε με έμφαση ότι η πλειοψηφία των αδέσποτων σκύλων δεν είναι τσιπαρισμένα, δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν στειρωθεί, ενώ δεν έχουν ούτε βιβλιάρια υγείας.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις αυστηρές προυποθέσεις που τίθενται από τη νομοθεσία για την επανένταξη των αδέσποτων.

Έτσι:
– Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, λιμάνια αεροδρόμια.
– Βεβαιώσεις προστίμων από το Δήμο σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
– Ο νόμος απαγορεύει να κυκλοφορήσουν ζώα ανεμβολίαστα και χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων και της εκπροσώπου του Σωματείου Παρέμβαση ήταν έντονη.

Η εκπρόσωπος της Παρέμβασης μάλιστα προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας ενοχλείται από τα αδέσποτα και επιθυμεί τη θανάτωσή τους με αποτέλεσμα να πάρει σκληρή απάντηση για όσα όφειλε το Σωματείο να πράξει και δεν έχει κάνει.

Η ίδια βέβαια συνέχισε την επίθεση αυτή την φορά εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις ακόμη και του εντεκάχρονου παιδιού που κατέληξε στο νοσοκομείο με δάγκωμα από το σκύλο.

Υποστήριξε ότι το παιδί κακοποίησε το ζώο και προχωρώντας ακόμη περισσότερο ανέφερε ότι τα παιδιά προκαλούν τα προβλήματα. Συνέχισε λέγοντας ότι για τα περιστατικά των επιθέσεων που έχουν καταγραφεί δεν φταίνε οι σκύλοι αλλά οι άνθρωποι!

Στη σύσκεψη αναδείχθηκε ακόμη η αδράνεια του Δήμου Πρέβεζας ο οποίος έχει επαναπαυθεί στη σύμβαση με την Παρέμβαση και δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την εξεύρεση περισσοτέρων κονδυλίων ώστε να υπάρξουν πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Παρά τις αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς τόνους η σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ