Φρένο στις κρατήσεις… «Πάγωσε» η τουριστική αγορά και στην Ήπειρο

adeia paralia

adeia paraliaΈντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους Ηπειρώτες που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα και κυρίως το χώρο των ξενοδοχείων, καθώς οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, ακόμη και από τις παραδοσιακές αγορές έχουν παγώσει.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σε κορυφαίους θερινούς προορισμούς της Ηπείρου, ο Μάιος ήταν ένας μήνας σχεδόν καταστροφικός. Η κίνηση ελάχιστη ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι πάγωσαν οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική απόρροια της αβεβαιότητας που κυριαρχεί το διάστημα αυτό.

Αν άμεσα δεν αλλάξει η εικόνα αυτή, τότε όλοι είναι πεισμένοι ότι θα μιλούν για μία καταστροφική σεζόν.

Σημειώνεται ότι για την χώρα μας, οι αφίξεις του Μαίου, θεωρούνται βαρόμετρο για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς.

Πρόκειται για έναν από τους μήνες που μαζί με τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, βάζουν πάντα τη σφραγίδα τους για τις συνολικές ετήσιες αφίξεις.

Η πτώση της ζήτησης έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή από το προηγούμενο Μάρτιο και δυστυχώς συνεχίζεται. Όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι η παρατεταμένη αμφιβολία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υστέρηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις των γερμανικών τουριστικών γραφείων έχουν φέρει τη χώρα σε μειονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων προορισμών της Μεσογείου.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την εσωτερική αγορά. Ειδικά για περιοχές όπως η Ήπειρος, η οποία τα τελευταία χρόνια και χάρη στην Εγνατία, δέχθηκε μεγάλο αριθμό Ελλήνων τουριστών, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Οι Έλληνες έχουν μειώσει δραματικά τις ημέρες των διακοπών τους, με πολλούς, κυρίως οικογενειάρχες, να μην εντάσσουν καν στον προγραμματισμό τους.

Κι αυτό βέβαια έχει σοβαρές συνέπειες στον κλάδο του τουρισμού αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ