Φιάσκο στη δίκη για τις μίζες των Ορθοπεδικών…. Αναβλήθηκε επ΄αόριστον για λόγους…. διαδικαστικούς!

nosokomeio new

nosokomeio new

Σε φιάσκο καταλήγει μία από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών… Πρόκειται για το σκάνδαλο των παράνομων αμοιβών ορθοπεδικών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και υπερκοστολογήσεων ιατρικών υλικών από τη βρετανική εταιρία DePuy, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson!

Η δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω μη έγκαιρης κλήτευσης αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται γιατροί και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς οι μίζες που μοιράστηκαν ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, ενώ στη λίστα βρίσκεται και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγήθηκε σε επ’αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για την οποία καλούνται να λογοδοτήσουν 24 εμπλεκόμενοι, Έλληνες γιατροί και στελέχη νοσοκομείων, επιχειρηματίες και αλλοδαποί στελέχη της εταιρίας, οι οποίοι κατά περίσταση είναι αντιμέτωποι με τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η απόφαση που οδήγησε σε αναβολή της δίκης ελήφθη έπειτα από ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης, που αφορούσε προβλήματα με τις κλητεύσεις και μη έγκαιρης παράδοσης του βουλεύματος προς αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε απόφαση κήρυξης απαράδεκτης της συζήτησης και ακολούθως σε αναβολή αορίστως της δίκης.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια για το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, ορθοπεδικών ειδών από την εν λόγω εταιρία το διάστημα μεταξύ 2000 – 2006, σε 114 νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας.

Από την έρευνα της Δικαιοσύνης προέκυψε ότι στις αυξημένες τιμές χρέωσης των ορθοπεδικών ειδών συμπεριλαμβάνονταν και τα “δώρα”, σε μετρητά, προς αποκαλούμενους “μεγαλογιατρούς” για την προτίμηση τους στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας . Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικό ποσό εισέπραξαν μέσω του πυκνού δικτύου των off shore εταιριών οι γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης (764.101 ευρώ), του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα» ( 647.665 ευρώ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (544.150 ευρώ).

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα «Ερρίκος Ντυνάν» με μίζες ύψους 495.026 ευρώ.

Ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου κατέληξαν μέσω των «ειδικών» λογαριασμών 378.316 ευρώ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ένα επίσης ειδικευμένο σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις δημόσιο νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, όπου «πιστώθηκαν» 375.397 ευρώ και στην όγδοη το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 350.492 ευρώ.

Συνεχής ήταν η ροή χρήματος την επίμαχη εξαετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (350.099 ευρώ), στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (341.249 ευρώ), στο Πανεπιστημιακό Πάτρας (340.102 ευρώ) και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας (329.672 ευρώ).

Οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έλαβαν «δώρο» ύψους 209.667 ευρώ, του ΝΙΜΤΣ 197.00 ευρώ και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» 180.000 ευρώ.

Το τοπ-20 των νοσοκομείων του ΕΣΥ που πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της υγείας, συμπληρώνεται με τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης (176.840 ευρώ), Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (176.982 ευρώ), Βενιζέλειο Ηρακλείου (148.015 ευρώ), Νοσοκομείο Λειβαδιάς (142.030 ευρώ) και ΑΧΕΠΑ (131.730 ευρώ).

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ