Υπό κατάρρευση και τα προνοιακά ιδρύματα.. Ελάχιστο προσωπικό για… όλες τις δουλειές!

neomartis g

neomartis g

Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία της Ηπείρου που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής.

Στους χώρους εκείνους δηλαδή που όφειλαν να αποτυπώνουν τον πολιτισμό μας, τις αξίες και την ανθρωπιά!

Στις πιο ευαίσθητες δομές που λειτουργούν.

Οι οποίες πλέον στέκονται όρθιες χάρη στην αυτοθυσία των ελάχιστων εργαζομένων που έχουν απομείνει. Και είναι οι εργαζόμενοι αυτοί, που ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους, καλούνται να καλύψουν όλες τις ανάγκες, ακόμη και εκείνες για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό!

Την κατάσταση στα ιδρύματα κατέγραψε το ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας και την παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Κατερίνα Χάμου.

Και στα τέσσερα κέντρα προστασίας παιδιού είναι ανύπαρκτες οι καθοριστικές για το έργο τους ειδικότητες μόνιμων ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και παιδαγωγών. Για την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών υπάρχει μόνο ένας βοηθός νοσοκόμος σε κάθε μονάδα.

Στην Κόνιτσα, η βοηθός καλείται να συντονίσει τις ανάγκες περίθαλψης 170 προσφύγων, μεταξύ τους έγκυες και παιδιά.

Στο Ίδρυμα Νεομάρτυρας Γεώργιος Ιωαννίνων, στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς είναι συνεργαζόμενοι και όχι μόνιμο προσωπικό, ενώ στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών δεν υπάρχει εργοθεραπευτής και ψυχολόγος.

Στα τμήματα νοσηλείας στο Νεομάρτυς Γεώργιος και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να πάρουν ακόμη και την καλοκαιρινή τους άδεια.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να επιχειρούνται λύσεις- μπαλώματα.

Έτσι στη Μονάδα του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, ελλείψει επιμελητών παιδιών –έχει απομείνει μόνο ένας- καθήκοντα επιμέλειας και βραδινές βάρδιες κάνει ακόμη και το προσωπικό του μαγειρείου και της καθαριότητας.

Στη Μονάδα Φιλιατών και στη Μονάδα Πωγωνιανής οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, καλύπτουν όσες ανάγκες παραστούν. Το προσωπικό καθαριότητας είναι ταυτόχρονα προσωπικό μαγειρείου και πλυντηρίων. Στην Κόνιτσα, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες οι εργαζόμενοι κάνουν κυλιόμενες βάρδιες ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Στο Ίδρυμα Νεομάρτυρας Γεώργιος, στα Γιάννινα, όπου το προσωπικό νοσηλείας δεν επαρκεί, επιστρατεύεται βοηθητικό προσωπικό από τα πλυντήρια ή αλλού. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι αυτό γίνεται εκφοβιστικά με την υποχρέωση να υπογράφουν έντυπο της διοίκησης ότι δέχονται την μετακίνηση- αλλαγή καθηκόντων!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ