Υποχρέωση της πολιτείας το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

TAP TELIKO

TAP TELIKOΤη μπάλα που του πέταξε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης επέστρεψε πίσω και ορθώς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας η διασύνδεση της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του Epiruspost.gr ότι δηλαδή η βιομηχανική υποδομή της Ηπείρου δεν είναι αυτή που μπορεί να καλύψει το κόστος διασύνδεσης, αλλά το φυσικό αέριο χρειάζεται κυρίως και πρωτίστως για οικιακή χρήση.

 

Ο κάτοικος της Ηπείρου άλλωστε, όπως τόνισε, έχει το ίδιο δικαίωμα με τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας για φτηνή ενέργεια και θέρμανση. Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές για τους πολιτικούς που χειρίστηκαν μέχρι σήμερα το θέμα και το οδήγησαν σε αδιέξοδο.

«Από τη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα με όσους ασχολήθηκαν με το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, έχουμε πολλές απορίες και πικρίες. Εμείς έχουμε κάνει τα πρέποντα. Η Ήπειρος είναι ένας ορεινός χώρος και οι κάτοικοί της έχουν το ίδιο δικαίωμα, με τους κατοίκους των Αθηνών για φθηνή ενέργεια και θέρμανση. Στο πλαίσιο της ισοτιμίας όλων των κατοίκων απέναντι στο Σύνταγμα, νομίζω ότι έχει υποχρέωση το Ελληνικό Κράτος να συμβάλλει στην ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ήπειρο»., υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης, σημείωσε πως από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής θα γίνει καταγραφή των αναγκών σε φυσικό αέριο, τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς, όσο και για οικιακή χρήση. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εμείς θα καταγράψουμε ποιες μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες της περιοχής χρειάζονται αέριο. Επίσης, η οικιακή χρήση στην Ήπειρο είναι μεγάλο θέμα, γιατί είναι υψηλό το κόστος της θέρμανσης. Πρόκειται για μια παράμετρο που πρέπει να τεθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παροχής φυσικού αερίου και αυτά τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο. Βέβαια, αυτό πολλές φορές δεν αποφασίζει από μόνο του, όπως δεν αποφάσισε η Ελλάδα από που θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Όμως, θέλουμε να είναι πιο αντικειμενικό για την Ήπειρο.

Να μην ξεχνάμε πως στη νέα Περίοδο 2014-2020 υπάρχουν δράσεις καινοτομίας, που προβλέπουν τη χρήση φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για βιομηχανίες, είτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακόμη και για καλλιέργειες. Εμείς ζητάμε να μην μας βάζουν στην άκρη, επειδή ο αγωγός πέρασε βορειότερα της Ηπείρου. Πολλά μπορούν να γίνουν, όπως γίνονται σε όλο τον κόσμο. Μπορούν ακόμη να τοποθετηθούν δεξαμενές και από εκεί να γίνεται διανομή φυσικού αερίου, μέχρις ότου προκύψουν άλλες δυνατότητες, που σίγουρα θα υπάρχουν για την Ήπειρο, αφού το Ιόνιο θα δώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ