Υπογραφές για τα πετρέλαια σε Ιωάννινα και Πατραϊκό

PETRELEIA XARTHSIOAN

PETRELEIA XARTHSIOANΣτην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στα Ιωάννινα και στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, καθώς οριστικοποιήθηκαν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, οι όροι που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των παραχωρήσεων και πλέον τα νομικά γραφεία όλων των πλευρών μελετούν τα τελικά κείμενα των συμβάσεων, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τον όρο για σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης, το οποίο έχει προσδιοριστεί σε φορολογικό συντελεστή 20% επί των κερδών συν ένα επιπλέον 5% ως πόρο για την περιφέρεια, όπου θα δραστηριοποιούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Εντός των ημερών, μάλιστα, αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο που θα διευκρινίζει την εσωτερική κατανομή του εσόδου των περιφερειών.

 

Το φορολογικό καθεστώς, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των πετρελαϊκών εταιρειών και μία από τις αιτίες της καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης τους τελευταίους μήνες, θα ισχύσει και για τις νέες παραχωρήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα το Δημόσιο, ενώ εφαρμόζεται και στον Πρίνο.

Εκτός από τα φορολογικά, στα έσοδα του Δημοσίου θα πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις από την μίσθωση των παραχωρήσεων (royalties), οι οποίες υπολογίζονται με κλιμακωτό συντελεστή ως 20% επί του τζίρου.

Ας σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση της χερσαίας περιοχής στα Ιωάννινα καθώς και των δύο θαλάσσιων ζωνών στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο είχαν προκηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2012 και παρότι οι ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί από το καλοκαίρι, οι σχετικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί.

Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι για το Κατάκολο, η κοινοπραξία της Energean Oil & Gas έχει ήδη καταθέσει βελτιωμένη προσφορά, όπως ζήτησε το υπουργείο. Αρχικά στον εν λόγω διαγωνισμό είχε επιλεγεί η λύση του «αναγκαστικού γάμου», δηλαδή της υποχρεωτικής συνεργασίας των δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την παραχώρηση, της Energean και της Grekoil, στη συνέχεια όμως η δεύτερη απορρίφθηκε, λόγω των προβλημάτων του βασικού της μετόχου.

Η κοινοπραξία της Energean είναι ανάδοχος και στα Ιωάννινα, ενώ των ΕΛΠΕ στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.
Οσον αφορά στις έρευνες, στο Ιόνιο κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ξένες εταιρείες, «που εκτιμάται ότι σε λίγο καιρό θα υπερβούν τον διψήφιο αριθμό» έχουν αρχίσει και αγοράζουν τα τεύχη με τις σεισμικά στοιχεία της νορβηγικής PGI και ότι το Δημόσιο εισπράττει έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή. Στόχος παραμένει ως τα τέλη Ιουνίου να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τα μπλοκ του Ιονίου. Σχετικά με τις έρευνες νότια της Κρήτης οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι η ολοκλήρωση της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων από τους Νορβηγούς αναμένεται τον Μάιο.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ