ΥΠΕΞ: Ανησυχεί για την Χειμάρρα και… παρακολουθεί!

agata drimades

agata drimades

Με μία χλιαρή ανακοίνωση, όπως συνηθίζει εδώ και πολλούς μήνες, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα της Χειμάρρας και στρέφεται εναντίον του δημάρχου της περιοχής, στον οποίο ωστόσο εδώ και χρόνια έχει δοθεί η ελληνική υπηκοότητα!

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού, οι οποίες ξεκίνησαν με το γκρέμισμα της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες κι από τότε κλιμακώνονται, από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια και η ελληνική ταυτότητα, όπως άλλωστε προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα!

Το Υπουργείο Εξωτερικών λοιπόν, περιορίζεται στην έκφραση της ανησυχίας του για όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου, σημειώνει η ανακοίνωση.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ