Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα.. Από την Ήπειρο στην κορυφή της Ευρώπης!

kryotap

kryotap

Ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης… Στα πιο δύσκολα χρόνια. Στην εποχή με τις πολλές απαιτήσεις και τις ελάχιστες ευκαιρίες. Ειδικά για τους νέους επιστήμονες. Σ’ αυτή την εποχή όμως, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Της πρωτοπορίας, της δημιουργίας, της καινοτομίας.

Απ’ αυτή την Ελλάδα, έρχονται δύο νέοι μηχανικοί. Ο Δονάτος Ντίνης και ο Τάσος Αθανασίου. Η ιδέα τους γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα, κατέκτησε την κορυφή της Ελλάδας στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό διαγωνισμό ιδεών πράσινης καινοτομίας και θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον πανευρωπαϊκό τελικό!

Ο Δονάτος Ντίνης και ο Τάσος Αθανασίου, σπούδασαν μηχανικοί και δούλευαν την ιδέα τους ένα χρόνο περίπου.

Σήμερα αποτελεί την ήδη βραβευμένη «CRYOTAP» και πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που παράγει πόσιμο νερό από την θάλασσα με οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Ουσιαστικά παγώνει το θαλασσινό νερό και παράγει ποιοτικό πόσιμο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το σύστημα επιπλέει σε μία πλατφόρμα και είναι ενεργειακά αυτόνομο που τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια.

«Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Μας μετέδωσαν πολλές γνώσεις και ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επιχειρηματική μας ιδέα» λέει στο Epiruspost ο Δονάτος Ντίνης και συμπληρώνει ότι οι γνώσεις που αποκόμισαν στην μεγάλη διαδρομή του διαγωνισμού ήταν ό,τι πιο σημαντικό για τους ίδιους.

Επόμενος σταθμός είναι η Εσθονία. Εκεί θα συναντηθούν ενενήντα ομάδες από ολόκληρη την Ευρώπη και θα επιλεγούν συνολικά δέκα οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups καθώς και την πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Οι δύο νέοι μηχανικοί από την Ηγουμενίτσα θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Είναι σίγουρα κι αυτό ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Παρά τις δυσκολίες του τόπου και της εποχής…

Ο διαγωνισμός

Ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτεί την τρίτη έκδοση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού διαγωνισμού clean tech της Ευρώπης που διεξάγεται πλέον σε 30 χώρες. Το ClimateLaunchpad ψάχνει για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Στον ευρωπαϊκό τελικό θα επιλεγούν συνολικά 10 ομάδες οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups καθώς και την πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Ο Ανδρέας Σολομωνίδης, Senior Technical Superintendent στην BSM, κατά την ομιλία του ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και δήλωσε: «Εμείς στην BSM πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι να καταλήξουμε σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, και να έχουμε ανθρώπους που μπορούν να εμπνεύσουν και να παράξουν ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η BSΜ, με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζει μια πρωτοβουλία η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρωτοπόρων έργων σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο Dr. Πυθαγόρας Νάγος, VP Sales της Celestyal Cruises, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε: «Η Celestyal Cruises στηρίζει τις προσπάθειες των νέων – σε ιδέες και πρακτικές – προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά με καινοτόμες ιδέες στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη. Στα πλαίσια της κοινωνικής στρατηγικής της Celestyal Cruises, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ