«Υμπύ Τύραννος», δύο παραστάσεις σε Άρτα και Γιάννινα

aptheatro

aptheatro

Δύο παραστάσεις, μία στην Άρτα και μία στα Γιάννινα, θα δώσει η θεατρική ομάδα του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ με το έργο «Υμπύ Τύραννος».

Στην Άρτα η παράσταση θα δοθεί στο εκθεσιακό κέντρο Διώνη, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και στα Γιάννινα το Σάββατο 15 του μήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία.

Η Θεατρική Ομάδα του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ (ΘΟΦιλ) δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014 μετά από πρωτοβουλία ορισμένων φοιτητών του τμήματος. Την σκηνοθετική καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε ο Γιώργος Μιχαήλ, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ και απόφοιτος Ανωτέρας Δραματικής Σχολής.

Απ’ τους βασικότερους στόχους της ομάδας είναι να καταπιαστεί με έργα διαχρονικά, αυτό που θα μπορύσαμε να πούμε ως ‘’πολιτική κωμωδία’’, έργα που να μιλούν και σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο:
Βρισκόμαστε σε μια φανταστική Πολωνία την εποχή που “ο άνθρωπος δεν είχε μάθει ακόμα να φυλάει το δίκιο του απ’ τον άνθρωπο”. Ο λαός στενάζει κάτω απ τη βασιλεία του Βέντσελ. Ο Υμπύ, ένας δειλός μα άπληστος λοχαγός, μαζί με την πανούργα σύζυγό του και έναν κύκλο συνωμοτών οργανώνουν εξέγερση και ανατρέπουν το βασιλιά.

Στο θρόνο ανεβαίνει ο Υμπύ που γεννά ελπίδες για αλλαγή. Τελικά, όμως… τι άλλαξε; Στο μεταξύ, ο νέος βασιλιάς δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ούτε απέναντι στους “συμμάχους” του. Ο Τσάρος της Ρωσίας, Ιβαν, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, θα εισβάλλει στην Πολωνία. Ο πόλεμος ξεκινά. Ο εξαθλιωμένος λαός έχει χρέος απέναντι στην πατρίδα του. Τι θα κάνει, όμως, ο βασιλιάς του;

Το θέατρο του παραλόγου του Ζαρί συμπλέκεται με το βαθιά πολιτικό κείμενο του Μάρκαρη, με γκροτέσκες φιγούρες και παντοτινά επίκαιρο μήνυμα. Ο Ζαρί γράφει αυτήν τη γκροτέσκα κωμωδία στα τέλη του 19ου αιώνα σε ηλικία μόλις 15 χρονών, εμπνευσμένος από τον καθηγητή του της φυσικής, ενώ ο Μάρκαρης ξαναγράφοντας τον στα χρόνια της δικτατορίας βλέπει στον ‘’Υμπύ’’ ένα σύμβολο της χούντας του ‘67.

Ο Υμπύ είμαι εγώ, είστε εσείς, είμαστε όλοι. Ανικανοποίητοι και διψασμένοι πάντα για περισσότερα. Η εξουσία όμως δεν κερδίζεται, άλλα δίνεται σε αυτούς που πληρούν τις προυποθέσεις. Φτάνει να μην αλλάζουνε την τάξη των πραγμάτων. Γιατί αυτήν δεν την ορίζει η εξουσία, την ορίζουν αυτοί που είναι πάνω απ την εξουσία. Αυτοί που νίκησαν τα αγρίμια, αυτοί που νίκησαν μετά και τον άνθρωπο.

Ανάθεμα σε σας,
ανάθεμα σε μας,
και ζήτω το έθνος!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/ Διασκευή: Γιώργος Μιχαήλ

Παίζουν:
Κύριος Υμπύ: Φώτης Κοφτσιτσίδης
Κυρία Υμπύ/ Ροζαμούνδη: Λαμπρίνα Σκορίλα
Λοχαγός Σλαβομίρ: Νίκος Σοϊλεμεζίδης
Βασιλιάς Βέντσελ/ Βαρώνη/ Κοπέλα του Ντανισλάς: Ευαγγελία Χαριτοπούλου
Ντανισλάς: Λεωνίδας Μικρόπουλος
Μιχάλκα-Κουμπάλκα/ Βαρώνος: Νίκος Τσολάκης
Τσάρος Ιβάν: Γιώργος Μιχαήλ
Πρέσβης Πρωσίας/ Μαρκησία/ Κοπέλα του Ιβάν: Ελένη Σαχινίδου
Πρέσβης Ρωσίας/Μαρκήσιος/ Λακές/ Αγρότης κ.α.: Σοφιανός Πεσιρίδης

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ