Υιοθεσίες παιδιών με ανέντιμες συναλλαγές και αδιαφανείς διαδικασίες… Παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη

amoro

Φαινόμενα αδιαφάνειας και ανέντιμες συναλλαγές, χαρακτηρίζουν πολλές υιοθεσίες παιδιών. Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες έχει πάρει διαστάσεις, γεγονός για το οποίο ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, της Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου, χτυπάει καμπανάκι.

Σύμφωνα με έγκυρες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η υιοθεσία παιδιών που γίνεται στη βάση της οικονομικής συναλλαγής, τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Επιτήδειοι προσεγγίζουν συνήθως ζευγάρια αλλοδαπών. Εκμεταλλεύονται αφ’ ενός την δική τους οικονομική ανέχεια και αφ’ ετέρου τον πόθο άλλο ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί.

Κάπως έτσι ξεκινούν όλα…

Στον Συμπαραστάτη του Πολίτη δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία, υπάρχουν όμως πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες, γεγονός που τον υποχρέωσε να προχωρήσει στη δημόσια παρέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου, υπάρχει αύξηση των υιοθεσιών ανηλίκων, παράλληλα όμως υπάρχει κι αύξηση φαινομένων αδιαφάνειας στη σχετική διαδικασία, που μερικές φορές οδηγούν σε ανέντιμες συναλλαγές, εκμετάλλευση νεαρών γυναικών και εμπόριο βρεφών.

Πρωτεύουσα σημασία, σε τέτοιες περιπτώσεις, τονίζει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, έχει η λειτουργία όλων των παραμέτρων του νόμου περί υιοθεσιών, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε από τα προαναφερόμενα φαινόμενα.

Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία να είναι προσεκτικοί με τους εμφανιζόμενους διαμεσολαβητές, οι αρμόδες υπηρεσίες να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο των θετών γονέων και του περιβάλλοντός τους, να γίνεται αυστηρός έλεγχος και στήριξη της βιολογικής μητέρας ώστε να αποφεύγεται η διπλή εκμετάλλευση.

Πάνω απ’ όλα, υπογραμμίζει, στην υπόθεση των υιοθεσιών, πρωτεύουσα αξία έχουν τα δικαιώματα και το συμφέρον του ανήλικου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φαλκιδεύονται και να αποτελούν αντικείμενο παρανομίας, συναλλαγής και αδιαφάνειας.

Συνιστάται λοιπόν σε όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως στους υποψηφίους θετούς γονείς, να τηρούν τους κανόνες που θέτει ο νόμος, αποφεύγοντας τις όποιες υπόγειες παρεκκλίσεις, για το καλό τόσο των ίδιων, όσο κυρίως για το καλό των αθώων αυτών υπάρξεων, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου.

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη Απόστολος Οικονόμου, μάχιμος δικηγόρος επί σειρά ετών, διακρίνεται για την σοβαρότητα του. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι προβαίνει σε δημόσια ανακοίνωση, είναι αρκετό για να καταδείξει ότι το πρόβλημα των υιοθεσιών, είναι εξαιρετικά σοβαρό.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ