Τριήμερη φέτος η γιορτή κρασιού Ζίτσας

xoros zitsa

xoros zitsaΕμπλουτισμένη με εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της αμπελουργικής ζώνης είναι φέτος η καθιερωμένη «Γιορτή κρασιού Ζίτσας» που διοργανώνουν το τριήμερο από 21-23 Αυγούστου ο Δήμος Ζίτσας, η τοπική κοινότητα και οι φορείς της Ζίτσας με τη συμμετοχή των τριών οινοποιείων (Zoinos Winery S.A., Κτήμα Γκλίναβος, Πράσσος).

Οι φετινές εκδηλώσεις δεν περιορίζονται απλά στο καθιερωμένο γλέντι που οργανώνουν οι τοπικοί φορείς της Τ.Κ. Ζίτσας, αλλά οι διοργανωτές με επικεφαλής το Δήμο μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις έχουν προγραμματίσει ημερίδα, επισκέψεις στους αμπελώνες, τα οινοποιεία και τα αξιοθέατα της Ζίτσας, διαδραστική παρουσίαση, γευσιγνωσία των εξαίρετων Π.Ο.Π. τοπικών κρασιών που θα συνοδεύονται από παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τις γυναίκες της Ζίτσας.

Κάλεσμα προς όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο στη διάρκεια του οποίου θα μυηθούν στα στάδια παρασκευής του κρασιού και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου απεύθυναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού – αθλητισμού Στέφανος Μιχάλης και οι εκπρόσωποι των οινοποιείων Zoinos Winery S.A. και Κτήμα Γκλίναβος κ.κ. Θανάσης Κατσανάκης και Λευτέρης Γκλίναβος αντίστοιχα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζίτσας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η Αμπελουργία στη Ζίτσα». Ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής Αμπελουργίας Στέφανος Κουντουράς, και οι γεωπόνοι Στάθης Βασδέκης και Ηλίας Μάνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, προγραμματίζεται επίσκεψη στα οινοποιία και στους αμπελώνες, καθώς και γευσιγνωσία και συζήτηση με οινολόγους.

Την Κυριακή 23 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί, οργανώνεται επίσκεψη σε αξιοθέατα της Ζίτσας (Μοναστήρι, Πινακοθήκη, Μουσείο), ενώ θα ακολουθήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο διαδραστική παρουσίαση της εργασίας «Ζίτσα, εκεί που ο πολιτισμός συναντά την ευεργεσία» των μαθητών του Γυμνασίου Ζίτσας υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Χρυσούλας Γεωργοπούλου και Ελένης Κολοβού.

Εν συνεχεία θα προσφερθούν τοπικά παραδοσιακά φαγητά και κρασί από τις γυναίκες της Ζίτσας και θα υπάρξει χορευτικό πρόγραμμα και παραδοσιακά τραγούδια.

Στη βραδινή ζώνη τη σκυτάλη παίρνουν οι τοπικοί φορείς της Ζίτσας που έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή παραδοσιακό γλέντι με τον Δόκιμο Χαραλάμπους και το Σάββατο με τον Γιάννη Καψάλη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ