Τρελά κι…ευτράπελα με το νέο ΦΠΑ

tiropites

tiropites

Η κατάσταση με το νέο ΦΠΑ είναι κοινώς για γέλια -αν όχι για κλάματα- καθώς για να μην πέσει κάποιος θύμα κοροϊδίας θα πρέπει να θυμάται τα συστατικά που διαφοροποιούν ένα προϊόν στο ταμείο.

Μπερδευτήκατε; Και πού είστε ακόμη. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα πραγματικής τρέλας:

Νερό. Αν το αγοράσετε από το περίπτερο θα το πληρώσετε με ΦΠΑ 13%. Αν όμως ζητήσετε ένα μπουκάλι νερού στην ταβέρνα που θα καθίσετε με την παρέα σας αυτό θα φορολογείται με 23%.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί αν είστε λάτρης του ανθρακούχου νερού που φορολογείται αποκλειστικά με 23%.

Κιμάς χοιρινός νωπός. Διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος θα πωλείται με 13% ΦΠΑ. Αν όμως αγοράσετε μπιφτέκια με καρυκεύματα ή γεμιστά με τυρί το ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%.

Κοτόπουλο. Το απλό κοτόπουλο θα το αγοράσετε με ΦΠΑ 13%, ενώ το παναρισμένο, το ψημένο ή το προψημένο με ΦΠΑ 23%.

Σουβλάκι. Στο κρεοπωλείο θα έχει ΦΠΑ 13% ενώ αν είναι αλατισμένο ή «εμπλουτισμένο» με πιπεριές, τότε θα πωλείται ακριβότερα αφού ο ΦΠΑ του αυξάνεται στο 23%.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Στο 13% μένει το κλασσικό κουλουράκι ψωμιού. Αν όμως είναι με τυρί ή άλλη γέμιση τότε το ΦΠΑ του σκαρφαλώνει στο 23%.

Το ίδιο παράδοξο θα συμβαίνει με τον ΦΠΑ του απλού ψωμιού (13%) και εκείνου που είναι γεμισμένο με ελιά, τυρί, ντομάτα ή κρεμμύδι (23%).

Ο ανάμεικτος κιμάς (χοιρινό – μοσχάρι) θα φορολογείται κατά περίπτωση και ανάλογα με την περιεκτικότητα του. Αν το χοιρινό υπερτερεί στη ζυγαριά τότε το ΦΠΑ δεν θα ξεπερνά το 13%. Αν όμως το μοσχάρι είναι περισσότερο τότε θα φορολογείται με 23%.

Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία φορολογούνται με 13%. Αν όμως έχει σως, τυρί, ή αλλαντικά τότε το ΦΠΑ θα πηγαίνει σε 23%.

Τα ευτράπελα, φυσικά, δεν σταματούν εδώ. Είναι πολλά και διάφορα. Προσεχώς στο λογαριασμό σας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ