«Τρεις γενιές Ζωγραφικής – Χαρακτικής» στην Πινακοθήκη

pinakotiki21

pinakotiki21

Την έκθεση με τίτλο «Τρεις γενιές Ζωγραφικής-Χαρακτικής» από την Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, οργανώνει στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο Δήμος Ιωαννιτών στο φετινό πρόγραμμα εορτασμού της 103ης επετείου από την απελευθέρωση της ιστορικής μας πόλης.

Η Συλλογή, η οποία το 2017 συμπληρώνει 20ετή πορεία πολιτιστικής προσφοράς στην Ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Ι.Π. Μεσολογγίου ξεχωρίζει γιατί γίνεται από ίδιες και μόνο δυνάμεις, χωρίς επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους αποδεικνύοντας την αγάπη των ιδρυτών της στην Ελλάδα, στην γενέτειρα και στον πολιτισμό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και χαρακτικής εκατό καλλιτεχνών από τρεις γενιές. Ανάμεσά τους και πολλοί καταξιωμένοι Ηπειρώτες, όπως ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης, ο Κυριάκος Ρόκος, ο Ζήκος Δέδος, ο Δημήτρης Τσιρογιάννης, ο Στέφανος Ρόκος, ο Τάσος Δήμος, η Μαρία Ζιάκα, ο Κώστας Βαλαής, η Ντίνα Κώτσιου και ο Δημήτρης Χριστογιάννης.

Για την έκθεση, στην οποία συνυπάρχουν τρεις γενιές καταξιωμένων ελλήνων καλλιτεχνών, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων στο προλογικό της σημείωμα:

«Τα έργα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο επίπεδο της θεματολογίας τους, εξ αιτίας της οποίας ενσωματώνονται δυναμικά μέσα στη μουσειακή συλλογή παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται αισθητικά τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις ή με έντονη αφαιρετικότητα, άλλοτε με ονειρική διάθεση και ενίοτε μεταφυσική. Μεγάλος είναι και ο αριθμός καλλιτεχνών που επικεντρώνονται σε θέματα της αστικής ζωής, από τις σκηνές της καθημερινότητας μέχρι τις οικιστικές αποτυπώσεις.

Μία άλλη αρκετά μεγάλη ενότητα αφορά τα ανθρωποκεντρικά έργα, που πέρα από την πρώτη ανάγνωση της εικονιζόμενης ανθρώπινης φιγούρας διαπραγματεύονται και άλλες σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα μέχρι τη μοναξιά, από την ομορφιά μέχρι την επιθυμία, από την απώλεια μέχρι την απόρριψη. Φυσικά δεν απουσιάζουν και τα έργα που απεικονίζουν αφηγηματικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς ή που κινούνται στη σφαίρα του μύθου, ενώ ακολουθούν τα εντελώς μινιμαλιστικά έργα γεωμετρικής κυρίως αισθητικής, που προδίδουν τη σχέση της σημερινής τέχνης με το design, τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και τους ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με τον θεατή».

«Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με εικαστικές, εκπαιδευτικές και άλλες συναφείς δράσεις, πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος εικαστικός πόλος της Β.Δ, Ελλάδος. Προωθεί τοπικές και ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον εικαστικό πολιτισμό σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας και στην προετοιμασία του φακέλου της πόλης μας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι 10 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 8:00-15:00, Παρασκευή 8:00-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ