Τραπεζάκια έξω με κανόνες στους πεζοδρόμους

AGIANNENA PEZOΣτην πράξη πλέον θα δοκιμαστεί η Κανονιστική Απόφαση του εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κι αφορά στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, ειδικά στους πεζοδρόμους της πόλης.

Οι στόχοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, καθώς επιχειρούν να συνδυάσουν τη βόλτα και τον περίπατο, τις εμπορικές δραστηριότητες και τα τραπεζοκαθίσματα!

Έτσι μπαίνει πλαίσιο προδιαγραφών και κανόνων για την παραχώρηση και την χρήση, εισάγει ποσοστά χρήσης και περιέχει πρόβλεψη πέρα από τα τραπεζοκαθίσματα κι για άλλα αντικείμενα εξωτερικών χώρων, όπως είναι οι ομπρέλες, οι ζαρντινιέρες κλπ.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, μία κανονιστική δεν θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρο. Πέραν των άλλων εισάγει διοικητικά πρόστιμα και δημιουργεί μηχανισμό ελέγχου.

Για τους πεζοδρόμους λοιπόν η Κανονιστική Απόφαση προβλέπει:
α. Η παραχωρούμενη για τραπεζοκαθίσματα και συναφή στοιχεία επιφάνεια, πρέπει:

• να αφήνει ελεύθερη, καθ’ όλο το μήκος του πεζοδρόμου, τη ζώνη των 3,00μ. η οποία από το σχεδιασμό του πεζοδρόμου προορίζεται για την προ¬σπέλαση πεζών και την εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κλπ), την τροφοδοσία και την πρόσβαση σε νόμιμους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων κτιρίων κλπ.

• να μην υπερβαίνει το 40% του συνολικού πλάτους του πεζοδρόμου.

β. Στους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου (Μιχ. Αγγέλου, Βλαχλείδη, Γρ. Σακκά και Πουτέτση) δημιουργείται υποχρεωτικός διάδρομος μπροστά από την οικοδομική / ρυμοτομική γραμμή και στις δύο πλευρές και κατά μήκος του πεζοδρόμου με υποχρεωτικό ελάχιστο πλάτος 1,40μ. Οι διάδρομοι δημιουργούνται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ζώνης όδευσης τυφλών.
γ. Στους πεζοδρόμους πλάτους κάτω των 8,00μ που δεν υφίσταται κεντρικός διάδρομος ελεύθερης κίνησης πεζών και τροχοφόρων, η όδευση τυφλών πρέπει να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον 0,50μ. εκατέρωθεν αυτής. Σε κάθε περίπτωση θα αφήνεται ελεύθερη ζώνη πεζών πλάτους 1,50μ.

δ. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να οριοθετείται είτε σε απόσταση, είτε σε επαφή με την ρυμοτομική-οικοδομική γραμμή, ανάλογα με τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου και τα χαρακτηριστικά τις περιοχής (εμπορικές δραστηριότητες, είσοδοι κατοικιών, κλπ).

ε. Η παραχώρηση και χρήση τμήματος πεζοδρόμου για τραπεζοκαθίσματα, δεν πρέπει να βλάπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία διαμόρφωσης του πεζοδρόμου (δάπεδο, φύτευση, καθιστικά, φωτισμός, κλπ) και δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ