Τραγική η κατάσταση… Η αιθαλομίχλη έπνιξε την πόλη

kapnos nixta12

kapnos nixta12

Η πόλη δεν μπορεί να αναπνεύσει… Η συγκέντρωση ρύπων από την καύση, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία των μετρήσεων είναι κάθε μέρα και χειρότερα.

Όπως ανέφερε στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Φυσικής Παύλος Κασσωμένος, ο οποίος διενεργεί τις μετρήσεις στον ένα και μοναδικό σταθμό, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι τις τελευταίες ημέρες, σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Η χθεσινή ήταν μία από τις χειρότερες βραδιές για τους κατοίκους της πόλης, καθώς τα σωματεία έφτασαν στα 111 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν ως όριο έχει θεσπιστεί το 50!

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες καταγράφηκε και ο υψηλότερος δείκτης σωματιδίων καθώς για κάποια ώρα άγγιξε το 310!

Η συνεχόμενη ανομβρία και η άπνοια, καθώς και η ομίχλη που καλύπτει για πολλές ώρες το λεκανοπέδιο, είναι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η αιθαλομίχλη είναι το αποτέλεσμα της καύσης ξύλων, σε σόμπες και τζάκια, λύση την οποία επιλέγουν όλο και περισσότερο νοικοκυριά, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η μοναδική λύση για την άμβλυνση του προβλήματος είναι η αλλαγή του καιρού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να αναμένεται για τις επόμενες ημέρες.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η Περιφέρεια Ηπείρυ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων 2 ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πιθανόν να έχουμε διατήρηση των υψηλών τιμών, συστήνεται για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και σύμφωνα με την ισχύουσα Κ.Υ.Α., η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, που περιλαμβάνουν:

 σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

 σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

 απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους

Για την αναστολή ή τη διαφοροποίηση των παραπάνω μέτρων θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συστάσεις προς το γενικό πληθυσμό:

A. Προτείνεται ο περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα μάλιστα για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Β. Άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν την σωματική άσκηση -δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν κάποια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ