Το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

AKINHTAΜεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, προβλέπει για τα κτίσματα το τελικό κείμενο για το Φόρο Ακινήτων και λιγότερες για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, πάντως, επί αντικειμενικών τιμών που υπερβαίνουν σε πολλές περιοχές τις εμπορικές αξίες, καθώς η ευθυγράμμιση τους έχει “παγώσει” έως το 2016, ενώ ενσωματώνεται- έστω “ψαλιδισμένο” το αποκαλούμενο Έκτακτο Τέλος.

 

Αλλαγές έρχονται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς από τη μια μειώνεται ο σχετικός φόρος στο 3%, αλλά από την άλλη θα ξεκινήσει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

Το σχέδιο που οδεύει στη Βουλή προβλέπει για τις κατοικίες 12 κλιμάκια, με τον βασικό φόρο να κλιμακώνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα ημιτελή ή τα νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα προβλέπεται συντελεστής απομείωσης 0,4.

Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση 25 κλιμάκια, ξεκινώντας από 0,003 ευρώ/ τ.μ. (αντί 0,020 ευρώ/ τ.μ.) και καταλήγοντας στα 9 ευρώ/ τ.μ. (αντί 30 ευρώ/ τ.μ.).

Στα Αγροτεμάχια, οι συντελεστές θέσης κλιμακώνονται από 1 έως 3 (αντί 1- 3,5). Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο (“νέος ΦΑΠ”), θα επιβάλλεται από 300.000 ευρώ και πάνω, με κλιμάκωση συντελεστών από 0,1% έως 1% από 1 εκατ. ευρώ και άνω.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης σημείωσε ότι σε σύγκριση με το αποκαλούμενο “χαράτσι” προκύτπει μείωση φόρου ακόμα και στα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές.

Από το νέο φόρο ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά περίπου 2,6 δισ ευρώ, αν και παραμένει σε εκκρεμότητα με τη τρόικα ο δείκτης εισπραξιμότητας, που θα κρίνει τελικά το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων αλλά και το εύρος της “τρύπας” πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το μεγάλο βάρος του κύριου φόρου πέφτει στα κτίρια φυσικών και νομικών προσώπων, απ’ όπου προσδοκώνται 2,1 δισ ευρώ.

Από τη φορολόγηση των οικοπέδων αναμένονται 315 εκατ. ευρώ και από τα αγροτεμάχια άλλα 140 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο, εκτιμάται ότι θα αποδώσει 660 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο από τα αστικά ακίνητα, καθώς τα αγροτεμάχια εξαιρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ