Το πετρέλαιο καίει τον χειμερινό τουρισμό… Χαριστική βολή για τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου

ZAGORI XIONI 11 14

ZAGORI XIONI 11 14Σε θηλιά, που οδηγεί σε ασφυξία δεκάδες ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα ορεινών περιοχών, εξελίσσεται η τιμή του πετρελαίου.

Έτσι την ώρα που οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για τουρισμό στην Ήπειρο, δώδεκα μήνες το χρόνο, αυξάνονται, ο κλάδος που δραστηριοποιείται κυρίως τη χειμερινή περίοδο, δέχεται βαρύ πλήγμα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Παρά τη μείωση στο συντελεστή φορολόγησης, το πετρέλαιο παραμένει ακριβό, ενώ το επίδομα με το νομό Ιωαννίνων στη β’ ζώνη και τους υπόλοιπους της Ηπείρου στη γ’ δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος μισού μήνα…

Πέραν αυτού, στην Ήπειρο δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα πολλές μονάδες των ορεινών περιοχών να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος της θέρμανσης.

Τα προβλήματα μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο σε ορεινές περιοχές όπως το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα, οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. Ανάγκες που ξεπερνούν κάποιες φορές το εξάμηνο.

Κάθε χρόνο και περισσότεροι είναι οι επιχειρηματίες, κυρίως όσοι διαθέτουν μικρά τουριστικά καταλύματα, που επιλέγουν να μην τα ανοίξουν καθόλου στη διάρκεια του χειμώνα ή να τα λειτουργήσουν μόνο τριήμερα και τετραήμερα.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματά μας σήμερα είναι το κόστος της θέρμανσης και το χαράτσι της ΔΕΗ. Όσες μονάδες δεν ανοίγουν το κάνουν γι’ αυτόν τον λόγο. Πέρυσι, πολλά μικρά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου. Το ίδιο γίνεται και φέτος… Δεν μπορεί να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος», σημειώνει στο Epiruspost.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζαγορίου.

Κάποιες μονάδες έχουν κλείσει και πολλές υπολειτουργούν. Και μπορεί όλοι να υποστηρίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα, παραλείπουν να μας πουν ότι είναι δύο ταχυτήτων: θερινός- παραθαλάσσιος και χειμερινός…

Και ο χειμερινός κάηκε από το πετρέλαιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ