Το πανηγύρι του Συρράκου μία ζώσα παράδοση!

panig sirako

panig sirako

Το πανηγύρι στο Συρράκο αποτελεί ζώσα παράδοση… Πάνω σε αυτόν τον βασικό άξονα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο “Κ. Κρυστάλλης” του Συρράκου με αντικείμενο την ένταξη του πανηγυριού στο Εθνικό Ευρυτήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου της Κοινότητας κ. Νίκου Γκίζα, απηύθυναν χαιρετισμό: Η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κέλλυ Καραμάνη, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Παντελής Κολόκας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κ. Χρήστος Σκαμνέλος.

Η επιτροπή που εργάστηκε για την εγγραφή του πανηγυριού στο Εθνικό Ευρετήριο αποτελείται από τους: κ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Πρόεδρος Σ. Σ. Αθήνας, ως υπεύθυνη για το συντονισμό και την επιμέλεια του δελτίου, Νίκος Γκίζας, Πρόεδρος Κοινότητας Συρράκου, Ηλίας Δήμας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Ιπποκράτης Αλέξης, Αντιπρόεδρος Σ. Σ. Ιωαννίνων, Χρήστος Σκαμνέλος, Πρόεδρος Σ. Σ. Φιλιππιάδος, Κώστας Σάνης, Χοροδιδάσκαλος Σ. Σ. Πρέβεζας.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι: κ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα – Κώτσικα με θέμα:« Η Ένταξη του Παραδοσιακού Πανηγυριού του Συρράκου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ο κ. Γιάννης Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: “Η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Unesco 2003, και η εφαρμογή της στην Ελλάδα”.

Τα μέλη της επιτροπής, κ. Ιπποκράτης Αλέξης και Χρήστος Σκαμνέλος, αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα του πανηγυριού και τόνισαν πως για τους Συρρακιώτες το πανηγύρι είναι ιδέα και το αντιμετωπίζουν με δέος και σεβασμό κι πως όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με τελετουργικό τρόπο. Το πανηγύρι του Συρράκου είναι ζώσα παράδοση που λειτουργεί ως στοιχείο της ταυτότητας των Συρρακιωτών και επιβάλλεται, ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, να το διατηρήσουν ζωντανό και να το προστατέψουν σε κάθε δοκιμασία του, τόσο από εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες.

Η εκδήλωση, που διηύθυναν με απόλυτη επιτυχία οι Πρόεδροι των Σ.Σ. Ιωαννίνων και Πρέβεζας κ. Γιώργος Κατσάνος και Σπύρος Νταλαούτης, έκλεισε με πολλή ενδιαφέρουσα συζήτηση κι όλοι ανηφόρισαν προς την πλατεία, όπου η βραδιά συνεχίστηκε με το καθιερωμένο πανηγύρι.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ