Το «μπλε φεγγάρι» γέμισε τον ουρανό των Ιωαννίνων

feggari ioan1

feggari ioan1Έστω και για μία μόνο στιγμή, τα μάτια όλων σε όλη τη χώρα, το βράδυ της 31ης Ιουλίου, γύρισαν προς τον ουρανό για να απολαύσουν το μοναδικό φαινόμενο της “Μπλε Πανσελήνου”.

Ο ξάστερος ουρανός των Ιωαννίνων έκανε τη χάρη σε όλους να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι και να υποδεχθούν έτσι τον Αύγουστο.

«Μπλε Σελήνη» ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.

Στα αγγλικά, απ’ όπου προέρχεται και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon και η εμφάνισή του έχει εμπνεύσει πολλά τραγούδια και έργα τέχνης. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Μπλε Σελήνη έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

feggari ion2Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950.

Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γεμίζουν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη δείχνει μπλε.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ