Το Ματσούκι αναδεικνύει τη Μονή Βύλιζας

BYLIZA MONH

BYLIZA MONH

Τα πρακτικά ενός σημαντικού συνεδρίου, για την Ιστορική Μονή της Βύλιζας, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ματσούκι.

Εκ μέρους της Μοναστηριακής Επιτροπής μίλησε ο κ.Αθανάσιος Μακρής και εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, ο πανεπιστημιακός κ.Κων/νος Κωνσταντινίδης. Προσφώνηση έγινε από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ.Χρήστο Σκαμνέλο.

Για τις Μελέτες των Πρακτικών μίλησαν περιεκτικά και ουσιαστικά ο κ.Ιωάννης Χουλιάρας, Διευθυντής Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και ο κ.Δημήτριος Αγορίτσας, Διδάκτωρ.

Την παρουσίαση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΄Αρτας, Ιγνάτιος.

Αισθητή, η παρουσία του Περιφερειάρχη της Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος δεν λείπει από ανάλογες εκδηλώσεις και συμπαρίσταται δεόντως στις πνευματικές – πολιτιστικές πράξεις της Περιφέρειάς μας.

Παρέστη και η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αικατερίνη Λιάμπη, καθώς και αρκετοί Πανεπιστημιακοί, Ιστορικοί, Αρχαιολόγοι, Ερευνητές.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, έγινε ξενάγηση από την Αρχαιολόγο της Α΄ Εφορίας Αθηνών, κ.Αργυρώ Καραμπερίδη, στο Μουσείο Εικόνων και Χειρογράφων της Βύλιζας.

Ακολούθησε ξενάγηση από τον Αρχιτέκτονα, κ.Βασίλειο Κασκάνη στο Συγκρότημα Υδροκίνησης του Χωριού (Νερόμυλος, Νεροτριβή, Μαντάνια).

Η όλη Εκδήλωση επισφραγίστηκε με την γνωστή πλούσια Ματσουκιώτικη φιλοξενία, κάτω από τα δροσερά πλατάνια της πλατείας του Χωριού.

Η ΜΟΝΗ

Η μονή Βύλιζας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι, σε δασωμένη πλαγιά, πάνω από τη συμβολή του Ματσουκιώτικου και του Καλλαρύτικου.

Η είσοδος στην αυλή του μοναστηριού γίνεται από το μεγάλο καμαρωτό υπόστεγο πάνω από το οποίο είναι χτισμένο ένα κελί, περίπτωση που δεν τη συναντούμε συχνά.

Το καθολικό χτίστηκε στον τύπο του μονόχωρου ναού με νάρθηκα και καταλήγει σε πεντάπλευρη αψίδα. Μια επιγραφή που υπάρχει στο κεντρικό αψίδωμα, μας πληροφορεί ότι ο ναός ανακαινίστηκε το 1783.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την υγρασία. Χρονολογούνται από το 1797. Στη μονή Βύλιζας υπήρχε αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό χειρογράφων.

Η μονή έχει φρουριακή κατασκευή με πολεμίστρες. Στο μοναστήρι σώζονται μια βρύση από το 1778 και μια δεξαμενή από το 1780.

Έξω από το μοναστήρι υπάρχει ένας μικρός μονόχωρος ναός αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Είναι τοιχογραφημένος από το 1737 και έχει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο επιχρυσωμένο, με αξιόλογες εικόνες.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ