Το Κεφαλόβρυσο τίμησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

ekdi kefalovriso

ekdi kefalovriso

Την μαύρη σελίδα του ολοκαυτώματος τίμησαν κάτοικοι και αρχές στο Κεφαλόβρυσο του Δήμου Πωγωνίου. Το πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων έμελλε να σημαδέψει για πάντα τον τόπο…

22 νεκροί και σπίτια που παραδόθηκαν στη φωτιά.. Πόνος και πληγές που έμειναν ανοιχτές. Μνήμες που δεν σβήνουν.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης έκανε λόγο για «μαύρη» μέρα στην ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και κάλεσε τους πολίτες θα κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους αυτή το θλιβερό κομμάτι της ιστορίας. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν και οφείλουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα» τόνισε ο κ. Καψάλης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα «πλήρωσε» βαρύ φόρο στη ναζιστική θηριωδία ενώ ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας μίλησε για αδίστακτους στρατιώτες που δε σεβάστηκαν ούτε ηλικιωμένους, ούτε γυναικόπαιδα.

Το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρη Χατζαρόπουλο ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης. Ο κ. Χατζαρόπουλος σημείωσε τις δράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για ανάδειξη κι άλλων μαρτυρικών χωριών και τον ορισμό πανελλήνιας ημέρας εορτασμού μαρτυρικών πόλεων και χωριών.

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Γκερμότσης ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και τόνισε ότι η μνήμη πρέπει να έχει μόνο αρχή.

Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Βασίλης Μάτσιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γκέγκας, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Σπύρος Βασιλείου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου κ. Δημήτρης Ντότης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Τζιόγκας Νικόλαος, στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ