Το θρίλερ συνεχίζεται… Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η Ελλάδα

sinodos korifis7

sinodos korifis7

Αγωνία μέχρι το πρωί της Δευτέρας για την έκβαση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έλαβαν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Μέχρι νωρίς το πρωί δύο ήταν τα ανοικτά ζητήματα: Η παρουσία του ΔΝΤ και το ταμείο αποπληρωμής χρέους, το λεγόμενο και ταμείο Σόιμπλε.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί ξεκίνησε η τέταρτη κατά σειρά τετραμερής συνάντηση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέερκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρχισε να διφαίνεται πρόόδος καθώς η προοπτική του Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Με το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης για την αποδοχή των προαπαιτούμενων που ζητούν εταίροι και δανειστές να ψηφιστούν έως την Τετάρτη προκειμένου να εκπέμψουν «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης επί τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Πληροφορίες για κάποιες ενδείξεις προόδου και ορισμένες παραχωρήσεις εκ μέρους των πιστωτών προς τον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να φθάνουν από τις Βρυξέλλες μετά τις 02.00, σχεδόν εννέα ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που έχει εξελιχθεί σε «αγρυπνία» για τα πολιτικά κέντρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν επικαλούμενοι κοινοτικές πηγές ότι ενδέχεται να τίθεται εκτός συζήτησης το ύψος των 50 δισ. και η έδρα στο Λουξεμβούργο για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, αφαιρείται ως φαίνεται από το ανακοινωθέν της Συνόδου η απειλή του προσωρινού Grexit και ανοίγει το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης-γέφυρα προς τη χώρα.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση γινόταν επί του πέμπτου κατά σειρά προσχεδίου ανακοίνωσης της Συνόδου. Ανταποκριτές, εν τω μεταξύ, αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί νέα ευρωσύνοδος την Τετάρτη, καθώς το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει την εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων εφόσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα στην ελληνική Βουλή.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ