Το αγροτικό πρόγραμμα θέλουν οι Περιφέρειες

XORAFI NEW

XORAFI NEWΣτη συνάντηση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία μετείχε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ως υπεύθυνος της ΕΝΠΕ για τα αγροτικά θέματα, οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τους τομείς που θα αναλάβουν οι Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλeξ. Καχριμάνης, η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας.

Οι Περιφέρειες επανέλαβαν το αίτημά τους για τη διαχείριση εκ μέρους τους τουλάχιστον του 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως για αυτό είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση). «Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζονταν το Υπουργείο και υπήρχε τεράστια ένσταση από τις Περιφέρειες γιατί αυτό απέτυχε. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε δώσει το 30% του προγράμματος. Χτες συνεχίστηκε η συζήτηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τις Ε.Δ.Α. και με εκπροσώπους της ΕΝΠΕ. Σε αυτή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκε πως η εκχώρηση πόρων μπορεί να φτάσει και στο 40%».

Οι τομείς που προτείνονται προς υλοποίηση του Προγράμματος από τις Περιφέρειες είναι: Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικής και Κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, Αναδασμοί («για να μπορέσουν να προχωρήσουν αναδασμοί στην χώρα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης), αρδευτικά έργα, μεταποίηση τοπικών προϊόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, αγροτική και δασική οδοποιία, και το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ και γενικά προγράμματα «που αφορούν την καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς τις αγροτικής ανάπτυξης».

Για αδειοδοτήσεις- βοσκοτόπους

«Επίσης, – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- συζητήσαμε ζητήματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων ή μετατροπή εκτάσεων που ήταν αγροτικές αλλά στη συνέχεια καλύφτηκαν από πουρνάρια. Ενώ υπάρχει νομοθεσία, ζητάνε τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού μιας έκτασης, που μεταθέτει τις όλες επεμβάσεις σε μια 15ετία! Ακόμη, ζητήσαμε οι πληρωμές, (εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών), να περνάνε από τa Περιφερειακά Ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο ζήτημα των βοσκοτόπων ζητούνται από τους κτηνοτρόφους τοπογραφικά, τα οποία όμως σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν ξέρουμε αν στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιές εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Θεωρώ ότι ήταν βεβιασμένη αυτή η ενέργεια, όταν δεν είναι δεδομένα ακόμα τα συστήματα της διαχείρισης των κτηνοτροφικών χώρων. Υπάρχει μια μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Αν όλοι αφουγκραστούν τα προβλήματα, θα φτιάξουμε πρωτογενή τομέα επιτέλους στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ