Τιμητική εκδήλωση για τον Αλέκο Λεβή

pan mit

pan mit

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων διοργανώνουν, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» τιμητική εκδήλωση για τον Αλέκο Λεβή, αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα του, Ερρίκου Λεβή.

Ο καθηγητής Αλέκος Λεβή, άξιο τέκνο της Γιαννιώτικης διασποράς, επιβίωσε της λαίλαπας της ναζιστικής κατοχής, σπούδασε στο ΜΙΤ, διέπρεψε και εξακολουθεί να διαπρέπει στον τομέα των μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων έχοντας ένα εντυπωσιακό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Ο αρχίατρος Ερρίκος Λεβή, κορυφαία προσωπικότητα της ιστορικής Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, επέζησε του κολαστηρίου του Άουσβιτς, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους συγκρατουμένους του και άσκησε στην συνέχεια με συνέπεια και αυταπάρνηση το ιατρικό του καθήκον τηρώντας όσο λίγοι τον όρκο του Ιπποκράτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα, παρουσίαση του τιμώμενου, κ. Αλέκου Λεβή, από τη διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Μαρία Στρατσάνη, παρουσίαση του γιατρού Ερρίκου Λεβή από τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, ομιλία του κ. Αλέκου Λεβή, προβολή video με τις αναμνήσεις του Ερρίκου Λεβή, αναγνώσεις με θέμα την Άρνηση Μαρτυρίας από τις ηθοποιούς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Αθηνά Τσικνιά και Γιολάντα Καπέρδα καθώς και από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ.

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ειρήνη Δόβα, σοπράνο, και Αλέξης Μπάγιας, κιθάρα, ερμηνεύσουν yiddish και σεφαραδίτικα τραγούδια. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Αλέκο Λεβή από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Πολυχώρου Δημήτρης Χατζής θα εκτίθενται φωτογραφίες από την ζωή και το έργο του Ερρίκου Λεβή.

Η εκδήλωση, την επιμέλεια της οποίας έχει η σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «ΙΩΑΝΝΙΝΑ-­‐ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ Π.Π.Ε. 2021», Νικαίτη Κοντούρη, εντάσσεται στις προγραμματισμένες δράσεις για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας «Ιωάννινα – Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ