Τη Δευτέρα η συνέχεια της δίκης

DIKASTIKO DOYBLH

DIKASTIKO DOYBLHΤο σκοτεινό και περίπλοκο κουβάρι της εικονικής παραλαβής έργων που χρηματοδοτούνταν στον τομέα του Πολιτισμού από κοινοτικούς πόρους, ξετυλίγεται στη δίκη εννέα υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανάμεσα σ’ αυτούς και του πρώην Προϊσταμένου της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η δίκη διακόπηκε την Παρασκευή, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

 

Αυτό που χαρακτήρισε την ακροαματική διαδικασία ήταν η κατάθεση υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, το οποίο είχε κάνει την σχετική έρευνα, όπως και της σημερινής Διευθύντριας της Εφορείας Χριστίνας Μερκούρη.

Το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε τους σχετικούς ελέγχους ύστερα από καταγγελίες που είχε δεχθεί και όπως ανέφερε στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που κατέθεσε στη δίκη, οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως σε περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων για έργα του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί αφορούσαν σε φυλλάδια και διαφημιστικές πινακίδες…. Μόνο που το φυσικό αντικείμενο (το υλικό για το οποίο είχαν πληρωθεί χρήματα) δεν βρέθηκε στα Μουσεία ούτε της Νικόπολης, ούτε όμως και της Άρτας, παρότι υπήρχαν τα σχετικά παραστατικά.

Τα χρήματα είχαν πληρωθεί κανονικά και τώρα η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στο αν τα τιμολόγια είναι εικονικά.

Η σημερινή προισταμένη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη, στην κατάθεσή της ανέφερε ότι από την έρευνα που η ίδια πραγματοποίησε όταν ανέλαβε την Υπηρεσία, διαπίστωσε ότι τόσο τα λευκώματα όσο και οι πινακίδες φαίνονταν να είχαν παραληφθεί.

Όμως μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.

Οι εννέα υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Άρτας αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης, απιστίας στην Υπηρεσία και σπατάλης Δημόσιας περιουσία.

Τα τιμολόγια για τα οποία οδηγήθηκε η υπόθεση στη δικαιοσύνη ήταν ύψους 70.000 ευρώ για βιβλία και λευκώματα,και 14.000 ευρώ για διαφημιστικές πινακίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ