Την Δευτέρα η δίκη συνοριακών κι αστυνομικών

DIKASTIKO IOANNINA

DIKASTIKO IOANNINAΤην Δευτέρα τελικά αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την εγκληματική οργάνωση που είχαν συστήσει συνοριακοί, αστυνομικοί κι άλλοι κι είχε αποκαλυφθεί το 2008 μετά από ενδελεχή έρευνα της Ασφάλειας Ιωαννίνων και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όμως τελικά θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα με κατηγορούμενους 28 συνολικά άτομα.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2008 και φέρονται να εμπλέκονται πέντε εν ενεργεία τότε, αστυνομικοί εκ των οποίων τρεις συνοριακοί και ένας αξιωματικός (εν αποστρατεία σήμερα). Επίσης, ως εμπλεκόμενοι φέρονται τελωνιακός, καθώς και άλλοι Έλληνες και Αλβανοί.

 

Τον Ιούνιο του 2008 η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε προχωρήσει στις συλλήψεις 20 και πλέον ατόμων, με την κατηγορία ότι μετέφεραν μετανάστες, κυρίως Κούρδους και Αφγανούς, από και προς την Αλβανία, αλλά και ότι περνούσαν κλεμμένα οχήματα από το τελωνείο της Κακαβιάς. Μάλιστα, η μέθοδος της σπείρας ήταν «συνδυαστική»: επιβίβαζαν τους μετανάστες σε πολυτελή τζιπ με «εισιτήριο» 2.000 ευρώ, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και περνούσε από τα μπλόκα των συνοριακών χάρη στους συνεργούς της.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος, ένας Αλβανός διέφυγε της σύλληψης. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση και δεσμεύτηκαν λογαριασμοί καταθέσεων ύψους περί τα 656.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν αποταχθεί από το σώμα με απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού ενώ ένας εξ αυτών έχει πάρει σύνταξη.

Η δικογραφία έδειξε ότι η ομάδα δρούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στα Γιάννενα και ότι άλλαζαν τακτικά πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματα, τοποθετώντας σε αυτά είτε κλεμμένες από άλλα οχήματα, είτε πινακίδες του εμπορίου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς που είχαν αποκαλυφθεί σε τοπικό επίπεδο, ο επίλογος της οποίας, πέντε χρόνια μετά δεν έχει γραφεί ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ