Την αποκλειστικότητα στα σκουπίδια θέλουν οι δήμαρχοι

XOMATERH

XOMATERHΤον αποκλειστικό ρόλο των δήμων στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα ασκούν οι Περιφέρειες, διεκδικεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τον πρόεδρο της και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη να θέτει το ζήτημα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά στους δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις δήμων», είπε ο κ. Πατούλης.

Στόχος, τόνισε, «για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης που θα εφαρμόζει – σε επίπεδο πόλης- την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης απορριμμάτων, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος για τους κατοίκους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , οι δήμοι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. «Και δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για αυτό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές, να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα» πρόσθεσε.

Προανήγγειλε ακόμη με τη διοργάνωση τον επόμενο μήνα από την ΚΕΔΕ ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα παρουσιαστούν οι ευρωπαϊκές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ