Την άνοιξη γεωτρύπανα για τα πετρέλαια στο Καλπάκι

XARTHS PETRELAIAΜέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες πετρελαίου σε Πατραικό Κόλπο, Δυτικό Κατάκολο και Ιωάννινα, περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια περίπου.

Στα Ιωάννινα οι έρευνες θα εστιαστούν και πάλι στην περιοχή του Καλπακίου, εκεί όπου πριν δεκαπέντε χρόνια έγιναν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες έκλεισαν απότομα και χωρίς να δοθούν ποτέ σαφείς απαντήσεις για τα ευρήματα που υπήρξαν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τα τρία “οικόπεδα” της Δυτικής Ελλάδας.

 

Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list (λίστα προτιμητέων) των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση.

 

Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και εξορύξεις στις περιοχές. Αμέσως μετά αναμένεται να πέσει τα γεωτρύπανα για τις έρευνες.

Πληροφορίες θέλουν την αρμόδια επιτροπή να βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν τις αποφάσεις και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατακόρυφο. Όχι μόνο γιατί θα έχουμε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ανάθεση για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου (οι τελευταίες παραχωρήσεις χρονολογούνται στη δεκαετία του 90) αλλά γιατί επί της ουσίας ανοίγει η αγορά μετά δύο δεκαετίες αδράνειας.

Επί της ουσίας, με τους διαγωνισμούς του open door περνάμε από τη φάση των δηλώσεων, των υψηλών προσδοκιών και των τηλεοπτικών παραθύρων, στη φάση της δουλειάς, της έρευνας, παραγωγής, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και φυσικά των εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Και επομένως η δουλειά των 17 μελών της Επιτροπής που θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, είναι καθοριστική για τα όσα – σημαντικά και ελπιδοφόρα – έρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ