Τηγανίτες στην πλάκα, το αγαπημένο έθιμο των χωριών μας!

tiganites p

tiganites p

Τα σπάργανα του Χριστού ή… τηγανίτες στην πλάκα. Είναι το πιο παλιό και πιο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο έθιμο, στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου.

Λίγα υλικά και καθημερινά… Με αυτά, οι νοικοκυρές, στα χρόνια της μεγάλης φτώχειας που έζησε η περιοχή, έφτιαχναν ένα πεντανόστιμο γλυκό για το εορταστικό τραπέζι.

Ένα γλυκό, που μέχρι και σήμερα, έχει περίοπτη θέση, την ημέρα των Χριστουγέννων, ειδικά στα χωριά.

Οι τηγανίτες γίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων, κυρίως το βράδυ και ετοιμάζονται το πρωί.

Χρειάζεται τζάκι, πυροστιά και μαυρόπλακα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.

Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.

Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.

Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα.

Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μίγμα.

Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.

Καθαρίζουμε καρύδια και τα τρίβουμε.

Βάζουμε τις τηγανίτες σε ένα ταψί και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.

Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη ή το μέλι με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομε τις τηγανίτες.

Η γεύση τους μοναδική!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ