Τεταμένη η κατάσταση στην Πρεμετή, ανυποχώρητοι οι Αλβανοί

ALBANIA PREMETH21Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή καθώς οι Αλβανικές αρχές επιμένουν να εκδιώξουν τους ορθοδόξους από το Ναό προκειμένου να τον μετατρέψουν σε πολιτιστικό κέντρο.

Οι Ορθόδοξοι που είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην εκκλησία μετά από βίαια επεισόδια άνδρες ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης είδαν μετά από μερικές ώρες να τοποθετούνται ξανά λαμαρίνες στα παράθυρα και τις εισόδους του Ναού.

Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας καθώς υπήρξε επίθεση και στο προξενείο του Αργυροκάστρου. Ωστόσο το ΥΠΕΞ της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του αφήνει να εννοηθεί πως οι ιερείς και οι πιστοί φέρουν ευθύνη καθώς “έσπασαν” τον κλοιό της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε δεν απέδωσε.

Ο δήμαρχος ο οποίος επέστρεψε από την άδειά του ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι το Δεκαπενταύγουστο στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ