Τα φακελάκια σε γιατρούς… ζουν και βασιλεύουν!

XRHMA GIATROS

XRHMA GIATROSΣε περιπτώσεις διαφθοράς στον ιατρικό χώρο, τα γνωστά δηλαδή “φακελάκια”, τις υπηρεσίες πολεοδομίας και τα στημένα παιχνίδια στο χώρο του ποδοσφαίρου επικεντρώνονται τα περισσότερα παραδείγματα καταγγελιών πολιτών, όπως προκύπτει από την Γραμμή Υποστήριξης 101 90 που έχει θέσει σε λειτουργία από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πεντακόσιες αναφορές πολιτών, οι οποίοι έχουν πρόσβαση πλέον σε υπηρεσίες ενημέρωσης και καθοδήγησης προκειμένου να καταγγείλουν υποθέσεις διαφθοράς που βίωσαν.

 

Αυτές είναι οι περιπτώσεις που επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Χάρρυ Παπαπανάγος, με αφορμή την διοργάνωση, το ερχόμενο Σάββατο μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας με σύνθημα «Ώρα να Ξυπνήσουμε!», προκειμένου, όπως λέει, να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και να μην θεωρούνται αυτονόητες διαδικασίες που προάγουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο, 14 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα διοργανώνεται ένα street event στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. “Προσπαθούμε να πείσουμε το κοινό ότι υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στη διαφθορά για να έχουμε μια αυριανή Ελλάδα λιγότερο διεφθαρμένη, πιο αξιοκρατική, αξιόπιστη και δημοκρατική” προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπανάγο, “το πελατειακό κράτος στην χώρα μας ζει και βασιλεύει” ωστόσο η τηλεφωνική γραμμή της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι μετρά προς το παρόν λίγο χρόνο ζωής, έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στους πολίτες. Η υπηρεσία λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, έχοντας στόχο την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. «Σκοπός μας είναι η συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά, ο εντοπισμός φορέων και υπηρεσιών ευάλωτων στη διαφθορά και η προώθηση συστημικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών», επισημαίνει η Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ειδικότερα στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθειας και καθοδήγησης για το πώς και πού, μπορεί να απευθυνθεί ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του.

Άλλωστε, η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται και να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς με τους ακόλουθους τρόπους:

– Κλήση στη Γραμμή Υποστήριξης 101 90 (Η Γραμμή Υποστήριξης λειτουργεί: Δευτέρα & Παρασκευή: 15.00 – 19.00, Τετάρτη: 10.00 – 14.00)

– Online καταγγελία (www. transparency.gr/diafaneiatora )

– Εκτύπωση, συμπλήρωση και ταχυδρομική ή με φαξ αποστολή φόρμας (www. transparency.gr/diafaneiatora ) στα γραφεία της οργάνωσης (Θέτιδος 4, 115 28, Αθήνα, φαξ 2107224947).

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου, το πρωί στις 11 στην πλατεία Αριστοτέλους, εθελοντές θα φορούν σφυρίχτρες και θα καλούν τους σε ένα ηχηρό «ξύπνημα συνειδήσεων». Στη μία το μεσημέρι η μπάντα κρουστών Paranaue θα δώσει έναν μουσικό τόνο στο μήνυμα «Ώρα να ξυπνήσουμε!» ενώ στις 15:00 οι εθελοντές θα περπατήσουν στην πλατεία Αριστοτέλους και την παραλιακή μοιράζοντας μπαλόνια στους περαστικούς με το επιτακτικό σύνθημα-αίτημα των καιρών μας: Διαφάνεια Τώρα. Εξάλλου από το πρωί μέχρι το απόγευμα στο Λευκό Πύργο ομάδα εθελοντών της οργάνωσης με ορμητήριο ένα ποδήλατο θα παρέχει ενημέρωση και θα προτρέπει τους πολίτες σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πλατείας Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ