Τα υδρόβια πουλιά που καταμετρήθηκαν στην Παμβώτιδα

PAMBOTISA P1

PAMBOTISA P1Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην περιοχή μας και για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης.

PAMBOTIDDA P2Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.

PAMBOTISA P3Φέτος οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και τα τρία είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος και για πρώτη φορά το νανογλάρονο.

PAMBOTIDA P4Επίσης καταγράφηκε για πρώτη φορά το κηλιδοβούτι.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρά την έντονη υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Παμβώτιδα τις τελευταίες δεκαετίες εξακολουθεί να φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ