Τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνουν στη Θεσπρωτία

PROBATA 18

PROBATA 18Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσπρωτοί κτηνοτρόφοι με τις εξισωτικές αποζημιώσεις, λόγω μη επιλέξιμων εκτάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είπε ο Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόριο Αποστολάκο.

Όπως είναι γνωστό ο νομός Θεσπρωτίας αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ήπειρο, αφού εκτός συστήματος τέθηκαν όλες οι εκτάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων δεν υπάρχουν προβλήματα. Ελάχιστα διαπιστώνονται στην Π.Ε. Άρτας, ενώ πάρα πολλά και στην Πρέβεζα, όπου όμως υπάρχει περίσσευμα εκτάσεων για να λυθεί το θέμα.

 

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη Θεσπρωτία, από το σύνολο των 3991 αιτήσεων παραγωγών που κατέχουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικής αξίας 14 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του 62% των παραγωγών, στους οποίους καταβλήθηκαν πρόσφατα συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, στην οποία υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, προκύπτει ότι από τους 1521 που δήλωσαν στην αίτησή τους βοσκότοπο, μόνο το περίπου 40% αυτών δηλαδή 590 κτηνοτρόφοι, έλαβαν το σύνολο της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει στενή συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Θεσπρωτίας – η οποία έχει την ευθύνη της αντίστοιχης διαδικασίας και για την Πρέβεζα – ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τους παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν μερικώς ή στο σύνολο των δικαιωμάτων τους λόγω προβληματικού βοσκότοπου, να υπάρξουν «διορθώσεις επιλεξιμότητας βοσκήσιμων γαιών» και να τους διατεθούν οι απαραίτητες επιλέξιμες εκτάσεις.

Ο κ. Μπέζας, δεδομένου ότι επίκειται η εξόφληση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επεσήμανε τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η συγκεκριμένη διαδικασία και να λυθεί το πρόβλημα για όλους τους Θεσπρωτούς κτηνοτρόφους, εάν η ΕΑΣ Θεσπρωτίας δεν επιταχύνει τις διορθώσεις επιλεξιμότητας εντός της χρονικής προθεσμίας που έχει τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ