Τα Γιάννινα πνίγονται και πάλι από την αιθαλομίχλη

aitaliom3

aitaliom3

Σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια παραμένουν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σύμφωνα και με τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιεί το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου.

Το φαινόμενο λοιπόν έγινε μόνιμο και το πρόβλημα σοβαρό. Ειδικά τις απογευματινές και βραδυνές ώρες η πόλη των Ιωαννίνων είναι πνιγμένη στον καπνό και η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα αποπνικτική.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου παρατείνει κατά δύο 24ωρα τα έκτακτα μέτρα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Έχοντας υπόψη την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες η ισχύς των παρακάτω μέτρων:

Α.Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

Απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 30.12.2015 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 1/1/2016 και ώρα 12:00.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρακολουθούν τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ