Τα αιτήματα της Περιφέρειας στον Υπουργό Υποδομών

XRYSO3 19 6 14

XRYSO3 19 6 14Την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της συνέχισης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, έστω και τμηματικά σε πρώτη φάση, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης από τον Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη κατά τη συνάντηση και τη σύσκεψη που έγινε στη Σκλίβανη.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε το αίτημα για την ολοκλήρωση της Ε-65 με την κατάληξή της στην Εγνατία Οδό και παράλληλα την κατασκευή ημικόμβων.

 

Έθεσε επίσης τις προτεραιότητες για τα νέα οδικά έργα που είναι:

• Σύνδεση Πρέβεζας- Ιόνιας Οδού (περιοχή Καμπής), για την οποία ολοκληρώθηκε η μελέτη και μπορεί να δημοπρατηθεί ένα τμήμα της.
• Την βελτίωση – αναβάθμιση της παραλιακής οδού Θεσπρωτίας- Πρέβεζας και ειδικότερα του τμήματος Πάργα – Μεσοπόταμος την οδική σύνδεση περιοχή Φαναρίου – Εγνατία Οδός, την οδική σύνδεση Γέφυρα Μπακόλα- Θεσπρωτικό (για τις οποίες επίσης ολοκληρώθηκαν οι μελέτες).
• Για την οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού – Μαυρομάτι, ο Περιφερειάρχης, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει συναινέσει και μεταβιβάστηκε στην αρμοδιότητα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η μελέτη και η κατασκευή του έργου.
• Επίσης ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης κατασκευής του τμήματος Ηγουμενίτσα- Πλαταριά, το οποίο ήταν με προαίρεση στο έργο Καρτέρι – Πάργα και δεν υλοποιήθηκε τόσο εξαιτίας καθυστέρησης έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων, όσο και της εξέλιξης του διαγωνισμού για το λιμάνι Ηγουμενίτσας.
• Έγινε επίσης συζήτηση για το έργο της Μεσοχώρας, και για την οδική σύνδεση Ηπείρου – Θεσσαλίας (Ε.Ο. Άρτα – Βουργαρέλι), για την οποία έχει εκπονηθεί μελέτη από την ΕΥΔΕΜ-ΕΔΕ μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Ζητήθηκε η λήψη μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Β΄ φάσης και να προχωρήσει και η Γ’ φάση.

Αεροδρόμια Ιωαννίνων- Ακτίου: Τονίστηκε η σημασία που έχει για την ανάπτυξη της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός των δύο αεροδρομίων. Ειδικά για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, επισημάνθηκαν προβλήματα που διαπιστώνονται εξαιτίας της πολιτικής της Υ.Π.Α., τα οποία αντιμετωπίζονται, όπως ανέφερε ο Υπουργός, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα, ο Περιφερειάρχης έθεσε και το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που εκτελούν έργα του Δημοσίου, από τη στάση των Οικονομικών εφοριών, οι οποίες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις οφειλών, εισπράττουν το 70% ή και ακόμη στο σύνολό τους όλους τους εξοφλούμενους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συνέχιση των έργων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

“Είχαμε μια σε βάθος συζήτηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, για όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την Ήπειρο. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε για θετικές εξελίξεις σε ορισμένα από αυτά, αλλά και από το ότι ο Υπουργός έδειξε αποφασισμένος να δώσει λύσεις σε προβλήματα που καθυστερούν τα έργα. Υπάρχουν βέβαια αρκετές εκκρεμότητες, τις οποίες θα συζητήσουμε και θα εξετάσουμε σε συσκέψεις που θα συγκαλέσει ο Υπουργός. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουν αρκετά μεγάλα έργα, με τα οποία θα αλλάξει η μοίρα της Ηπείρου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ