Τίμησαν τους νεκρούς του ναρκαλιευτικού «Πηνειός»

mnimeio preveza

mnimeio preveza

Τη μνήμη των 20 αδικοχαμένων ναυτικών του Ναρκαλιευτικού «Πηνειός» τίμησαν φορείς και κάτοικοι της Πρέβεζας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Ναύτη. Ξεκίνησε με την επιμνημόσυνο δέηση από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο. Αναγνώστηκαν τα ονόματα των ναυτικών.

Το Ναρκαλιευτικό «Πηνειός» βυθίστηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1945 στο λιμάνι της Πρέβεζας, χτυπημένο από νάρκη επαφής την ώρα που το πλήρωμα προσπαθούσε να την εξουδετερώσει.

Το ναρκοπέδιο της Πρέβεζας κάλυπτε μία θαλάσσια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τις βόρειες ακτές της Νήσου Λευκάδος έως την παράλλαξη της άκρας Καστροσυκιά στην Πρέβεζα. Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες διά επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση)1, αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Αλιεύτηκαν συνολικά 64 νάρκες. Η αποστολή εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου αυτού υλοποιήθηκε από στολίσκο ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού, στα τέλη του Οκτώβρη του 1945 και διήρκησε έναν περίπου μήνα.

Το Κέντρο Βάρους της επιχείρησης αυτής ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης και ο Αντικειμενικός.

Σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμένα Πρεβέζης και της συνακόλουθης ναυσιπλοΐας.

Δυστυχώς το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, προσέκρουσε σε νάρκη – δεξιά της πρύμης του, ανατινάχθηκε και βυθίστηκε τάχιστα, παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα είκοσι δύο από τα είκοσι τρία μέλη του πληρώματος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ