Τέσσερα ενεργειακά έργα «ωριμάζει» η Περιφέρεια Ηπείρου

karavaki limni

karavaki limni

To Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνας Καλογιάννη, αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία την ένταξη του έργου “Efficient Eco-Friendly transportation, Public Lighting and Buildings in the Region of Epirus, Greece” στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας ELENA, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσού 1.505.520 € (90%) και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής ποσού 167.280 € (10%) από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση – φάκελο για τη χρηματοδότηση της τεχνικής υποστήριξης και ωρίμανσης των ακόλουθων ενεργειακών έργων:

I. Αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων με σύγχρονες ηλεκτροκίνητες δομές πλοιαρίων, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των σταθμών μετεπιβίβασης, ώστε να μειωθεί η ρύπανση της λίμνης και να γίνει περισσότερο ελκυστική προς τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες.

II. Πλήρης αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρου του περιφερειακού οδικού δικτύου της Ηπείρου με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με σκοπό τη σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

III. Αναβάθμιση και αντικατάσταση του αστικού φωτισμού των Δήμων Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Άρτας σε ένα σύγχρονης διαχείρισης δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και να βελτιωθεί η αισθητική και η ασφάλεια του αστικού ιστού.

IV. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης με νέα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε κτίρια δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειακών έργων, το κόστος εκτιμάται σε 54 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ