Τέλος η φορολογική δήλωση. Πόθεν έσχες για όλους

FOROLOGIKH D14

FOROLOGIKH D14Φοροελαφρύνσεις σε περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες υπόσχεται η νέα κυβέρνηση με τις αλλαγές που σχεδιάζει στη φορολογία των εισοδημάτων και της περιουσίας. Αλλαγές, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να υπερβεί και τα 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και αρμόδια για τα έσοδα Νάντια Βαλαβάνη

Η ίδια από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ανέφερε ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα καλυφθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ τα έσοδα που θα χαθούν από τις ελαφρύνσεις των φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα θα επιδιώξει να τα αναπληρώσει φορολογώντας τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ενώ σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων συνδέεται άμεσα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Έτσι δεν αποκλείεται κάποια μέτρα, όπως η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ να μεταφερθούν για αργότερα.

Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το όπλο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι το Περιουσιολόγιο. Από το 2016 η φορολογική δήλωση μετατρέπεται σε αναλυτική δήλωση «πόθεν έσχες», όπου οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, το Δημόσιο θα μπορεί να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξή τους οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας.

Νέα φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο 12.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ