Σ. Καλογιάννης: Δεν χρειάζεται άλλη μελέτη για τη λίμνη

limni geniki

limni geniki

Δεν χρειάζεται νέα μελέτη για την παραλίμνια περιοχή, αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, με αφορμή την ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών ότι συζητά με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ανάθεση μελέτης για την ανάδειξη του παραλίμνιου χώρου, από το Πέραμα μέχρι την Κατσικά.

Όπως σημειώνει ο κ. Καλογιάννης, αντίστοιχη μελέτη (Master Plan) έχει ολοκληρωθεί πολύ πρόσφατα, από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο παραλίμνιος χώρος, όπως άλλωστε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, έχει μελετηθεί σε βάθος στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικές και καινοτόμες προτάσεις, προσαρμοσμένες στο λιμναίο οικοσύστημα.

Ορισμένες από τις προτάσεις, όπως τις αναφέρει και στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης είναι:

1. Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, τουρισμού και αναψυχής, έκτασης 1400 στρεμμάτων, στα όρια των πρώην Δήμων Ιωαννίνων και Ανατολής, με ήπιες χρήσεις, μετά από πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, αρχιτεκτονικής σύνθεσης και διαμόρφωσης τοπίου, και
2. Οικολογικού Πάρκου περιμετρικά της λίμνης, στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία οικιστική χρήση, και

3. Οργάνωσης του χώρου στον «Μάτσικα», με καθορισμό των όρων δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη, κλπ), ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι της περιοχής, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης.

Δεν υπάρχει λόγος, συνεπώς, για νέο Master Plan.

«Το κλειδί βρίσκεται στην θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο αγνοείται εδώ και επτά χρόνια!

Εάν χρειάζεται ειδικότερη επεξεργασία τοπικών θεμάτων, αυτή μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των (υποκείμενων στο Ρυθμιστικό) Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Ιωαννίνων, Ανατολής Παμβώτιδας και Περάματος, τα οποία ενώ έχουν επίσης ολοκληρωθεί από το 2009, παραμένουν στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και ουδείς ενδιαφέρεται για την θεσμοθέτησή τους.

Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον υπάρξει ανάγκη εμπλουτισμού των ΓΠΣ με νέες ιδέες, ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να απευθυνθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ