Σύριοι μετανάστες κατακλύζουν την περιοχή… Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα σύνορα για την απομάκρυνσή τους

AM SYRIOI KT

AM SYRIOI KTΣε μείζον πρόβλημα για την περιοχή εξελίσσεται η μαζική έλευση Σύριων μεταναστών. Σύριοι που καταφτάνουν είτε από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναζητώντας τρόπο διαφυγής στην Αλβανία, αλλά κι άλλοι που συλλαμβάνονται στη γείτονα χώρα κι αφού οι Αλβανοί τους αφαιρέσουν χρήματα κι άλλα αντικείμενα τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στο ελληνικό έδαφος.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκε μεγάλη συγκέντρωση Συρίων, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κακαβιά.

Μάλιστα ανάμεσα στα δέντρα είχαν δημιουργηθεί πρόχειρα καταλύματα με ξύλα και νάυλον.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η αστυνομία προχώρησε σε μία οργανωμένη επιχείρηση, με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το ποτάμι, όπου συγκεντρώνονται με σκοπό να περάσουν τα σύνορα.

Στην πλειοψηφία τους, οι Σύριοι πρόσφυγες έχουν ένα υπηρεσιακό σημείωμα με ισχύ έξι μηνών από τις ελληνικές Αρχές, που τους απαγορεύει να κινούνται στον Πειραιά, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα, περιοχές με λιμάνια που συνδέονται με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να βρουν έναν καινούργιο «δρόμο» για την Ευρώπη: τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Όμως εδώ και μέρες η εντολή είναι ρητή: Να μην προσεγγίζουν τα σύνορα σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων.

AM SYRIOIΤο Epiruspost.gr εδώ και μέρες είχε αποκαλύψει τη μαζική έλευση Συρίων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για μετανάστες που συλλαμβάνουν οι Αλβανοί και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού πρώτα τους πάρουν χρήματα και ότι άλλο μεταφέρουν μαζί τους.

Οι μαρτυρίες που φιλοξενούνται σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν.

«Οι δουλέμποροι, αφού παίρνουν τα χρήματα που ζήτησαν, μας αφήνουν κλεισμένους σε κάποια σπίτια και εξαφανίζονται. Η αλβανική αστυνομία δεν αργεί να μας συλλάβει. Κατά τον έλεγχο που μας κάνουν, αρπάζουν πολλά από τα λιγοστά υπάρχοντα, που έχουμε στα σακίδια. Το χειρότερο είναι ότι μας ζητούν να τους δώσουμε χρήματα που τα έχουμε ανάγκη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Ο καθένας δίνει 100-200 ευρώ. Μετά μας στιβάζουν σε τζιπ και μας οδηγούν πίσω, σε περάσματα των συνόρων. Γλιτώσαμε από τον θάνατο. Εμείς θα προσπαθήσουμε και πάλι. Ζήσαμε την κόλαση στην πατρίδα μας. Δεν φοβόμαστε πια. Θέλουμε να φύγουμε στην Ευρώπη».
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ