Σφοδρές αντιδράσεις… Οι Αλβανοί δρουν ως τζιχαντιστές

ag atanas4

ag atanas4Σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία προκαλεί η απόφαση κυβερνητικών κύκλων να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες.

Δεν είναι τυχαίο που η απόφαση αυτή προκαλεί καυστικά σχόλια αρκετών πολιτικών της γείτονος και κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Το κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποτελεί τον πολιτικό φορέα της ελληνικής μειονότητας τοποθετείται με μία σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για κυβερνητικό βανδαλισμό και καταγγέλλοντας συγκεκριμένο βουλευτή, ως ενορχηστρωτή της κατεδάφισης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο κυβερνητικός βανδαλισμός στον Άγιο Αθανάσιο – Δρυμάδων είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη και η πλέον πειστική ότι στη χώρα η συνταγματικότητα, το κράτος δικαίου, η ανθρώπινη διάσταση και η ελευθερία πίστης αντικαθίστανται κάθε μέρα και περισσότερο από την αυθαιρεσία, την αυθάδεια και την υποκρισία.
Η κυβέρνηση – όμηρος πελατειακών συμφερόντων καθώς απέτυχε να κτίσει για τους πολίτες σχολεία και νοσοκομεία, τους καταστρέφει τους χώρους λατρείας και την πνευματική ζωή.
Ουδείς «πατριωτισμός» δεν δύναται να γίνει καταφύγιο για σκοπούς υφαρπαγής, πλέον γνωστούς τοις πάση, του κ. Κοκεδήμα με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού Ράμα έναντι των περιουσιών της παράκτιας περιοχής.
Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες γίνεται επιτακτική η ανάγκη παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα ώστε να τεθούν υπό προστασία οι πνευματικές μας αξίες που απειλούνται και να εγγυηθεί το σεβασμός της ελευθερίας πίστεως ειδικά και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα γενικότερα.
Υπό τη σκιά των εξελίξεων αυτών, που τάχατες θα βρει την παροιμιώδη υποκρισία σήμερα ο Πρωθυπουργός Ράμα ώστε να αντικρίσει κατάματα τους Καγκελαρίους Μέρκελ και Φρεϋμαν καθώς και τους δυτικοβαλκάνιους ομολόγους του στη Σύνοδο της Βιέννης;!
Στον Αλβανικό λαό, επίσης, που θα εξηγηθεί για το γεγονός ότι καθημερινά του καθιστά όλο και πιο μακρινή την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος;»

Η ελληνική διπλωματία

Η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση και σκληρή. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επισημαίνει ότι καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας νομίζαμε ότι γινόταν μόνο από τους τζιχαντιστές, παραλληλώντας ευθέως τις ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με τις φρικιαστικές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» συνεχίζει με έναν βαρύ υπαινιγμό ο Κωνσταντίνος Κούτρας, επί της ουσίας προαναγγέλοντας αλλαγή στάσης της Αθήνας σε όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν διμερώς τα Τίρανα και τα οποία εξαρτώνται από τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είτε για οτιδήποτε άλλο.

«Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Το Ποτάμι

Η κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνικής μειονότητας, ζητά με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Αναλυτικά αναφέρει:

Μετά την καταστροφική επίθεση κατά του Ι. Ναού του Α. Αθανασίου Δρυμαδων, το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνικής μειονότητας και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια παρακωλύει την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων της.

Δεν συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας η επίκληση του σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας. Η Αλβανία οφείλει να είναι σταθερά συντονισμένη με ό,τι επιτάσσουν οι διεθνείς προβλέψεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της – στα οποία εντάσσονται και τα θρησκευτικά – αποφεύγοντας να βάζει μόνη της εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ