Συρρικνώνονται οι καταθέσεις, στο χαμηλότερο από τον Νοέμβριο

ATM KARTAT

ATM KARTAT

Το 20% της καταθετικής τους βάσης απώλεσαν μετά την προκήρυξη των εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο οι ελληνικές τράπεζες, με τις εκροές να διαμορφώνονται τους πέντε μήνες μέχρι και το τέλος Απριλίου στα 35,1 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα υπόλοιπα που διατηρεί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει στα 142,74 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2004. Οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2014 έως και το τέλος του περασμένου μήνα κατά 30,64 δισ. ευρώ, στα 133,65 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια (127 μήνες).

Τον Απρίλιο λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας, καθώς έληγε ο χρόνος για μία ενδιάμεση συμφωνία που έπρεπε να είχε κλείσει βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι εκροές επιταχύνθηκαν.

Συνολικά το σύστημα έχασε καταθέσεις 6,29 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,39 δισ. ευρώ προήλθαν από μεταφορές κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος από δημόσιους φορείς, τα 1,15 δισ. ευρώ από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα 3,49 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ